Nieuws/Sport
1855857
Sport

Eredivisie-clubs hebben Telstar-sensatie op de korrel

Andrija Novakovich duelleert met de Paraguyaan Fabian Balbuena.

Andrija Novakovich duelleert met de Paraguyaan Fabian Balbuena.

Het zijn boeiende tijden voor Telstar-spits Andrija Novakovich. De 21-jarige Amerikaan maakte deze week zijn debuut voor de nationale ploeg van de Verenigde Staten en heeft bovendien de belangstelling gewekt van een reeks Eredivisieclubs.

Andrija Novakovich duelleert met de Paraguyaan Fabian Balbuena.

Andrija Novakovich duelleert met de Paraguyaan Fabian Balbuena.

Onder andere Sparta, Heracles, FC Twente en SC Heerenveen volgen de ontwikkeling van de spits, die er dit seizoen al achttien maakte in de Jupiler League, nauwgezet.

Zestien uur in de auto

De goede ontwikkeling van Novakovich resulteerde deze week in een invalbeurt in de oefeninterland van de Verenigde Staten tegen Paraguay. "Mijn hele familie zat op de tribune om dit speciale moment mee te maken. Ze hebben zestien uur in de auto gezeten van Wisconsin naar North-Carolina om erbij te kunnen zijn", aldus Novakovich, die dit seizoen door Telstar wordt gehuurd van Reading. Als het aan zijn zaakwaarnemer Chiel Dekker ligt, dan blijft het niet bij één jaar in Nederland. "Een ideaal scenario zou zijn om na een goed jaar in de Jupiler League nog een jaar als huurling in de Eredivisie te spelen. Daarover gaan we binnenkort met Reading in gesprek."

Novakovich is met Telstar volop in de running voor promotie. De club uit Velsen staat vierde en heeft nog maar een paar puntjes nodig om verzekerd te zijn van deelname aan de play-offs. "Ik heb het heel goed naar mijn zin bij Telstar. We kunnen dit seizoen nog mooie dingen bereike", aldus Novakovich, wiens ouders roots in Servië en Engeland hebben.

Zwaar schema

Bij terugkeer gisteren in Velsen ontving de kersverse international de felicitaties van zijn trainers en ploeggenoten. Novakovich ervaart wel direct de keerzijde van een interlandcarrière. "Ik ben om zeven uur ‘s ochtends geland in Nederland, nadat ik de dag ervoor omstreeks het middaguur vertrok uit Cary in North-Carolina. ‘s Middags heb ik voor het eerst weer meegetraind bij Telstar", aldus de Amerikaanse spits, die vanavond met Telstar de uitwedstrijd tegen FC Oss afwerkt. "Een zwaar schema, maar dat hoort erbij als je wordt opgeroepen voor de nationale ploeg."