Nieuws/Sport
1858494342
Sport

Handboogschutters grijpen naast brons in Tokio

Steve Wijler, Gijs Broeksma en Sjef van den Berg tijdens de teamwedstrijd

Steve Wijler, Gijs Broeksma en Sjef van den Berg tijdens de teamwedstrijd

TOKIO - De Nederlandse handboogschutters hebben naast de medailles gegrepen in de landenwedstrijd op de Olympische Spelen. Steve Wijler, Gijs Broeksma en Sjef van den Berg verloren in de strijd om het brons via een shoot-off van Japan (4-5).

Steve Wijler, Gijs Broeksma en Sjef van den Berg tijdens de teamwedstrijd

Steve Wijler, Gijs Broeksma en Sjef van den Berg tijdens de teamwedstrijd

Van den Berg kreeg in de vierde set de kans om Oranje de winst te bezorgen, maar zijn pijl vloog in de 8 in plaats van in de benodigde 9 of 10. In de shoot-off schoten beide landen met drie pijlen 28 punten bij elkaar. Omdat de laatste Japanse pijl in het middelste stuk van de 10 belandde, ging het brons naar het gastland van de Spelen. Wijler had eerder met Gabriela Schloesser wel zilver veroverd in de gemengde landenwedstrijd.

De mannen hadden zich als tweede geplaatst voor de teamwedstrijd en behoorden daarin tot de favorieten, maar ze waren in de halve finales kansloos tegen Taiwan (0-6). De Taiwanezen moesten vervolgens in de finale diep buigen voor het oppermachtige Zuid-Korea, dat in de eerste twee sets elf van de twaalf pijlen in de 10 schoot (0-6).

De handboogschutters begonnen goed aan de wedstrijd om het brons. Ze schoten in de eerste set vier van de zes pijlen in het midden van het bord, Broeksma deed dat zelfs met zijn beide pijlen. Een mislukt schot van het 21-jarige talent dat in de 6 belandde, kostte Oranje de tweede set. De mannen herstelden zich snel. Drie pijlen in de 10 en drie in de 9 leverden winst van set drie op. De vierde set en daarmee het brons leken binnen toen Van den Berg met de laatste pijl hooguit een 9 hoefde te schieten, maar de routinier in de ploeg zag zijn pijl in de 8 belanden.

De 26-jarige Brabander neemt na de Spelen afscheid van de topsport. Vijf jaar geleden in Rio de Janeiro greep Van den Berg al net naast een medaille in het individuele toernooi (vierde). Hij krijgt nog één kans om zijn carrière af te sluiten met een olympische medaille, in de individuele wedstrijd. Voor Van den Berg en Broeksma begint die woensdag, Wijler komt net als Schloesser bij de vrouwen donderdag in actie. Via een knock-outsysteem wordt dan om de medailles gestreden.