Sport/Wielrennen
185893
Wielrennen

Ten Dam gelooft ook in Tourzege van ploeggenoot

'Ik hoop dat ik gewoon door Maastricht kan lopen'

Tom Dumoulin kroont zich tot winnaar van de Ronde van Italië.

Tom Dumoulin kroont zich tot winnaar van de Ronde van Italië.

Laurens ten Dam stond Giro-winnaar Tom Dumoulin niet alleen deze op sommige moeilijke momenten bij. Hij was de laatste jaren als stadgenoot vaak een steun en toeverlaat van de Maastrichtenaar.

Tom Dumoulin kroont zich tot winnaar van de Ronde van Italië.

Tom Dumoulin kroont zich tot winnaar van de Ronde van Italië.

"Al sinds 2013 trekken we veel met elkaar op. Sindsdien heb ik ook tegen hem gezegd dat hij een grote ronde kan winnen, zelfs de Tour de France. Al moet ik wel enigszins terugkomen op mijn woorden. Want toen zei ik wel tegen Tom dat het een Tour zoals in 2012 moest zijn. Zonder al te veel zware beklimmingen en 90 kilometer aan tijdritten, die destijds door Bradley Wiggins werd gewonnen. Wat hij hier heeft laten zien met de zwaarste derde week ooit, is voor mij een teken dat hij het ook in een lastige editie van de Tour kan.”

Dumoulin zelf wilde nog niet zo ver in de toekomst kijken. Hij wilde zelfs niet eens over de weken die volgen op zijn fantastische Giro-zege heen kijken. "Vanavond ga ik feestvieren, om morgen oververmoeid naar het vliegveld te racen. En ’s avonds ga ik barbecueën.” Al duurt het niet lang voordat Dumoulin weer in actie komt. Over een kleine twee weken is hij de grote favoriet in de Ronde van Zwitserland.

Lees ook op Telesport.nl:

- 'Verhoogde adrenaline oorzaak stop Dumoulin' - 'Vanavond met een grote bak bier, dat is mijn toekomst' - Ten Dam: 'Ik ging met een bang hartje naar bed' - Van Emden steunde Dumoulin met 'zoontje in roze trui' - 'Giro-zege echt een sprookje'

Voorlopig zal hij even willen genieten van de rust thuis in Limburg, al zal dat onmogelijk zijn. "Ik hoop dat ik gewoon door Maastricht kan lopen. Ik kan hard fietsen, maar ik ben zeker geen superheld.” De vraag of hij nu ook gaat verhuizen naar Monaco, zoals zo veel sterren doen, drukt hij dan ook direct de kop in. "Ik ga niet mijn leven overhoop gooien, omdat ik nu de Giro heb gewonnen. Ik zal altijd dezelfde persoon blijven. Dit verandert mij niet als mens.”

Lees in de premiumversie van De Telegraaf/Telesport een reportage over de eindzege van Dumoulin.