Nieuws/Sport
1860518963
Sport

Finale 100 meter nog onzeker

WK atletiek: Schippers ook niet in series 4x100 estafette

Dafne Schippers laat ook de series 4x100 estafette schieten.

Dafne Schippers laat ook de series 4x100 estafette schieten.

Dafne Schippers komt vrijdag niet in actie op de 4x100 meter estafette bij de WK atletiek in Doha. De Utrechtse sprintster wil nog geen risico nemen met haar lies, die ze eerder in het toernooi blesseerde in de halve finales van de 100 meter.

Dafne Schippers laat ook de series 4x100 estafette schieten.

Dafne Schippers laat ook de series 4x100 estafette schieten.

Mochten de vier atletes die wel in de series uitkomen de finale halen, dan start ze mogelijk wel in de strijd om de medailles.

„We doen er alles aan om haar startklaar te krijgen voor eventueel de finale”, zei een woordvoerster van de Atletiekunie.

Nargélis Statia Pieter is vrijdag in de eerste van twee heats de startloopster voor Oranje. Marije van Hunenstijn is als tweede aan de beurt, dan komt Jamile Samuel en Naomi Sedney is slotloopster.

De spoeling is momenteel dun in de estafetteploeg. Niet alleen Schippers is afgevallen voor de series, ook Nadine Visser slaat ze over. Zij richt zich volledig op de 100 meter horden. Het betekent een WK-debuut van de 22-jarige Statia Pieter. Zij traint al het hele seizoen mee met het estafetteteam en zette dit jaar haar persoonlijk record op de 100 meter op 11,37.

Schippers liep in Doha alleen de series en de halve finales van de 100 meter. Ze moest zich afmelden voor de finale door de liespijn en was ook niet in staat haar wereldtitel te verdedigen op de 200 meter. Ze is normaal gesproken de vaste waarde in het estafetteteam. Eind augustus zette het viertal Schippers, Visser, Van Hunenstijn en Samuel in Zürich 42,28 op de klok, de derde tijd van dit jaar in de wereld.

Acht landen plaatsen zich via de series voor de finale van de 4x100 meter op zaterdag. De finalisten zijn daarmee meteen verzekerd van een startbewijs op de Olympische Spelen in Tokio.