Sport/Wielrennen
1862127
Wielrennen

Nederlanders kleuren Belgische klassieker

Grootse zege Niki Terpstra in Ronde van Vlaanderen

Niki Terpstra soleert in de Ronde van Vlaanderen naar de zege.

Niki Terpstra soleert in de Ronde van Vlaanderen naar de zege.

Niki Terpstra heeft op grootse wijze de Ronde van Vlaanderen gewonnen. De 33-jarige Nederlander sloeg zijn slag vlak voor én op de Oude Kwaremont en soleerde zo in de Belgische klassieker naar de zege.

Niki Terpstra soleert in de Ronde van Vlaanderen naar de zege.

Niki Terpstra soleert in de Ronde van Vlaanderen naar de zege.

De koers werd zondagmiddag door de Nederlanders gekleurd. In de vroege kopgroep die na tal van strubbelingen ontstond, reden drie Nederlanders: Pascal Eenkhoorn, Pim Ligthart en Floris Gerts. Gerts moest de groep op 120 kilometer voor de streep als eerste laten gaan. Ook de rest was eraan toen de kopstukken zich meldden. Tot een beslissing leidde dat niet.

Richting Koppenberg ontstond een nieuwe kopgroep met niet de favorieten maar wel enkele outsiders: Sebastian Langeveld en Dylan van Baarle met name en de Deen Mads Pedersen, die zich woensdag al had laten zien in Dwars Door Vlaanderen. Achter het drietal ontspon zich een mooie strijd tussen de topfavorieten, onder wie dus ook Terpstra (Quick-Step Floors).

Lees ook: - Winnaar Terpstra citeert opnieuw uit bekend liedje - Verdwaalde automobilist schrikt Ronde van Vlaanderen op

Op minder dan 30 kilometer van de meet zette Terpstra de aanval in op zijn grootste concurrenten. Dat deed hij aanvankelijk met Vincenzo Nibali, maar de Italiaanse winnaar van Milaan-Sanremo moest al snel passen. Wereldkampioen Peter Sagan, Greg van Avermaet en Philippe Gilbert moesten eveneens een flink gat laten. Tot aan de voet van de Oude Kwaremont verbleef Terpstra tussen de kopgroep van drie en de grotere groep met favorieten. Op dat moment was het verschil met de leiders nog slechts vijftien tellen en had hij op Sagan & co al een voorsprong van een halve minuut.

Bekijk ook: 'Terpstra indrukwekkend en fenomenaal'

Op de Oude Kwaremont slokte Terpstra de leiders Van Baarle, Langeveld en Pedersen op, aarzelde vervolgens geen moment en sprong direct weg. Heel even kon Pedersen volgen, maar ook hij zag Terpstra uit zijn zicht verdwijnen. Van de kanonnen waagde alleen Sagan nog een poging om Terpstra te achterhalen. De opgebouwde marge van dertig seconden bleek echter voldoende voor Terpstra, die zo een solo van zo'n 18 kilometer zag worden bekroond. Sagan kwam slechts als zesde over de finish. Pedersen eiste de tweede plek voor zich op en Gilbert eindigde als derde, allebei op gepaste afstand van de Nederlandse winnaar.

Niki Terpstra viert samen met zijn vrouw Ramona zijn felbegeerde overwinning.

Niki Terpstra viert samen met zijn vrouw Ramona zijn felbegeerde overwinning.

Terpstra behaalde zo zijn tweede grote klassiekerzege. Eerder won hij in 2014 Parijs-Roubaix. Eerder dit jaar soleerde Terpstra in de semi-klassieker E3 Harelbeke ook al naar de overwinning.

Lees ook: - Anna van der Breggen wint Ronde van Vlaanderen