Nieuws/Sport
1862205
Sport

Feyenoord heeft helemaal geen kind aan Excelsior

Jean-Paul Boëtius lacht breeduit na zijn 1-0.

Jean-Paul Boëtius lacht breeduit na zijn 1-0.

Feyenoord heeft met het grootste gemak een 5-0 overwinning geboekt in de stadsderby tegen Excelsior.

Jean-Paul Boëtius lacht breeduit na zijn 1-0.

Jean-Paul Boëtius lacht breeduit na zijn 1-0.

De ploeg van Mitchell van der Gaag legde de uittredend landskampioen werkelijk helemaal niets in de weg, wat resulteerde in treffers van Jean-Paul Boëtius, Jens Toornstra, Tonny Vilhena en Steven Berghuis. Jordy de Wijs hielp in de slotfase nog een handje door in eigen doel te schieten.

Lees ook: - 'Ronaldo even laten zien wie er is' - Berghuis in spoor van Dirk Kuyt

Boëtius opende al na drie minuten op uiterst fraaie wijze het bal. Toornstra speelde vanaf rechts Vilhena in, die de bal slim door zijn benen liet lopen en zag hoe zijn maatje met een prachtig schot doelman Theo Zwarthoed in de verre hoek kansloos liet. Feyenoord startte met Dylan Vente, die bij afwezigheid van Robin van Persie en Nicolai Jørgensen de honneurs waarnam in de punt van de aanval.

Halverwege de tweede helft kwam de thuisclub op 2-0 en opnieuw was de treffer een fraaie. De rolverdeling was dit keer omgedraaid. Boëtius lepelde de bal vanaf links achter de verdediging van Excelsior, waar Toornstra opdook en de tweede Feyenoord-goal binnen knikte. Berghuis probeerde het even later met een stift, maar het was Vilhena die de 3-0 daadwerkelijk aantekende.

Illusie

Aangespeeld door Berghuis kreeg de linkshalf alle tijd om de bal in het strafschopgebied te controleren en beheerst binnen te schuiven. Als Excelsior er na rust nog de intentie had om er iets van te maken, werd die illusie tien minuten na de hervatting de kop in gedrukt. Berghuis schoot met een geplaatste bal de vierde treffer binnen. 

De manier waarop Excelsior-verdediger De Wijs de vijfde Feyenoord-treffer achter zijn eigen doelman gleed, was illustratief voor het optreden van de Kralingers in De Kuip. Via de ruime zege liep Feyenoord drie punten uit op FC Utrecht en heeft het de vierde plaats nu weer vast in handen. Voor Excelsior is het zicht op de play-offs om Europees voetbal iets vertroebeld, maar de ploeg van Van der Gaag doet met een achterstand van vier punten op SC Heerenveen nog altijd mee om het seizoenstoetje.

Bekijk hier alle uitslagen en stand in de Eredivisie.