Sport/Voetbal
1864690
Voetbal

Opmerkelijk feitje rond 'PSV-penalty's'

Marco van Ginkel schiet raak tegen NAC Breda.

Marco van Ginkel schiet raak tegen NAC Breda.

PSV is dit seizoen niet alleen de ploeg die de meeste strafschoppen mee krijgt, de Eindhovenaren krijgen er ook de meeste tegen. De ploeg van Phillip Cocu kreeg er 9 tegen.

Marco van Ginkel schiet raak tegen NAC Breda.

Marco van Ginkel schiet raak tegen NAC Breda.

Tegen NAC Breda (5-1) opende specialist Marco van Ginkel vanaf elf meter de score. Het was alweer de negende penalty voor PSV dit seizoen, waarvan de zesde keer in eigen huis. De ploeg kreeg evenzoveel strafschoppen tegen. Los van een voltreffer van de inmiddels naar Brighton & Hove Albion vertrokken Jürgen Locadia benutte aanvoerder Marco van Ginkel de andere acht strafschoppen feilloos.

Syndroom

De Chelsea-huurling vestigde daarmee een heus clubrecord. De huidige bondscoach Ronald Koeman was in het seizoen 1987/’88 zeven keer trefzeker vanaf elf meter. Het penaltysyndroom dat de Eindhovenaren lang parten heeft gespeeld, lijkt inmiddels een eeuwigheid geleden.

Luuk de Jong liet zich dit seizoen stevig uit over scheidsrechter Bas Nijhuis, maar is over diens collega Pol van Boekel beter te spreken. Niet in de laatste plaats omdat Van Boekel hem tegen NAC een strafschop gaf, nadat de spits van PSV werd vastgehouden door Pablo Mari.

Blokkeren

"Een goede beslissing, want het is gewoon een overtreding", vindt De Jong. "Ik vind dat scheidsrechters daar best vaker voor mogen fluiten. Ik ben geen speler die snel wil gaan liggen. Maar ik heb vaak het idee dat verdedigers niet voor de bal gaan, maar er alleen maar op gefocust zijn om mij te blokkeren. Ze weten toch dat scheidsrechters daar niet vaak voor fluiten. Nu wel, gelukkig."