Nieuws/Sport
1868335346
Sport

’Gekidnapte’ atlete Kristina Tsimanoeskaja krijgt visum voor en steun van Polen

Kristina Tsimanoeskaja bij de Poolse ambassade.

Kristina Tsimanoeskaja bij de Poolse ambassade.

TOKIO - Atlete Kristina Tsimanoeskaja uit Wit-Rusland heeft in de Poolse ambassade in Tokio om humanitaire redenen een visum gekregen en de Polen beloven haar sportcarrière te ondersteunen. Ze was bijna tegen haar zin in op het vliegtuig naar huis gezet. Volgens IOC-woordvoerder Mark Adams van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft de atlete in een veilige omgeving de nacht doorgebracht, in een hotel bij de luchthaven Haneda van Tokio. Ze wil nu naar Polen vliegen.

Kristina Tsimanoeskaja bij de Poolse ambassade.

Kristina Tsimanoeskaja bij de Poolse ambassade.

De 24-jarige Tsimanoeskaja liet zondag via een bericht op Telegram weten dat ze uit de olympische ploeg was gezet nadat ze openlijk kritiek had geleverd op haar „incompetente en nalatige coaches.” „Ik ga niet terug naar Wit-Rusland”, zei ze. Op luchthaven Haneda riep ze de hulp in van de politie en het IOC. Tsimanoeskaja zou maandag starten op de 200 meter als een van de concurrentes van Dafne Schippers, maar is niet in actie gekomen.

Polen en Tsjechië hebben de atlete meteen hulp aangeboden en ook het IOC zoekt verder naar een oplossing. De ambassade van Wit-Rusland heeft de Japanse regering om opheldering gevraagd. Tsimanoeskaja is volgens de olympische ploeg van haar land niet naar huis gestuurd vanwege kritiek, maar op doktersadvies. Ze was in een slechte emotionele en psychische staat volgens de leider van de atletiekploeg, Joeri Mojsevich.

De Wit-Russische Tsimanoeskaja.

De Wit-Russische Tsimanoeskaja.

De echtgenoot van Tsimanoeskaja, Arseni Zdanevich, heeft zondagavond Wit-Rusland verlaten en wacht in Oekraïne af waar zijn vrouw precies in Europa terechtkomt. Hij is ook atleet en beklemtoonde dat het stel „gewoon een sportkoppel is zonder connecties, zonder de oppositie te steunen en enkel geïnteresseerd in sport is.” Hij zei niet te begrijpen waarom dit zo uit de hand is gelopen.

CAS verwerpt beroep

Het internationaal sporttribunaal CAS heeft het spoedberoep dat Tsimanoeskaja had aangespannen, verworpen. Volgens het CAS heeft ze onvoldoende bewijs kunnen leveren tegen het besluit van de nationale sportautoriteiten om haar terug te trekken. De sprintster werd door de bond van haar land teruggetrokken van de Spelen wegens „emotionele en psychische problemen.”

Tsimanoeskaja vertelde zonder overleg of haar instemming te zijn opgenomen in de estafetteploeg omdat andere atletes niet mee mochten naar Tokio omdat ze onvoldoende waren gecontroleerd op doping.