Sport/Voetbal
1870758937
Voetbal

’We gaan om wereldkampioen te worden, maar kijken verder dan alleen voetbal’

Oranje verwelkomt arbeidsmigranten op trainingsveld in Qatar

Van Gaal en zijn selectie zullen arbeidsmigratnten verwelkomen op het trainingsveld in Qatar.

Van Gaal en zijn selectie zullen arbeidsmigratnten verwelkomen op het trainingsveld in Qatar.

De voetballers van het Nederlands elftal hebben volgende week donderdag na de training in Doha op het veld een ontmoeting met een groep van twintig arbeidsmigranten. De meesten van hen werkten de afgelopen jaren aan de bouw van stadions in Qatar, dat het komende WK organiseert. Volgens de KNVB willen de spelers graag in gesprek met de arbeidsmigranten.

Van Gaal en zijn selectie zullen arbeidsmigratnten verwelkomen op het trainingsveld in Qatar.

Van Gaal en zijn selectie zullen arbeidsmigratnten verwelkomen op het trainingsveld in Qatar.

Een woordvoerder van de KNVB zegt dat de betreffende gastarbeiders hiervoor zijn gevraagd door de internationale arbeidersvakbond BWI. De situatie van de gastarbeiders in Qatar is een van de meest besproken onderwerpen in de aanloop naar het eerste WK in het Midden-Oosten.

Mooi herinnering

„We gaan in de eerste plaats naar Qatar om wereldkampioen te worden, maar we kijken natuurlijk verder dan alleen voetbal”, zegt bondscoach Louis van Gaal. „We hebben ons in de afgelopen anderhalf jaar meerdere keren laten bijpraten over de omstandigheden in Qatar. Als team vinden we het belangrijk de mensen om wie het gaat te ontmoeten. We nodigen ze daarom op onze training uit om ze ook een mooie herinnering mee te geven.”

Al sinds de toewijzing van het WK aan Qatar, twaalf jaar geleden, pleiten mensenrechtenorganisaties voor betere omstandigheden voor de bijna 2 miljoen migranten uit vooral Azië en Afrika die in Qatar werken. Zij moeten in vaak extreem hoge temperaturen lange werkdagen maken en krijgen soms te laat of helemaal geen loon. Onder druk van organisaties als Amnesty International en arbeidsorganisatie ILO van de Verenigde Naties hebben de afgelopen jaren heel wat hervormingen plaatsgevonden in Qatar. Zo is onder meer het kafala-systeem van dwangarbeid afgeschaft en is er een hitteprotocol gekomen. Toch valt er volgens deze organisaties nog steeds veel te verbeteren.

’Football Supports Change’

De Britse krant The Guardian bracht vorig jaar naar buiten dat sinds 2010 meer dan 6500 arbeidsmigranten zijn overleden in Qatar. Bij de start van de WK-kwalificatie droegen de Oranje-spelers een shirt met daarop de tekst ’Football Supports Change’, als statement voor verbetering van de situatie in het gastland. De KNVB maakt deel uit van een Europese werkgroep die zich hiervoor inzet.

De FIFA heeft de deelnemende landen opgeroepen zich tijdens het toernooi op voetbal te focussen en niet bezig te houden met „ideologische en politieke gevechten in de wereld.” Diverse deelnemers uit Europa hebben desondanks aangegeven tijdens het WK ook aandacht te vragen voor de mensenrechtensituatie in Qatar. Het is niet bekend of naast Oranje meer teams een ontmoeting hebben met arbeidsmigranten.