Sport/EK voetbal
1871795022
EK voetbal

Zwitserland stuurt matig Turkije naar huis

De kleine Xherdan Shaqiri doet Turkije pijn.

De kleine Xherdan Shaqiri doet Turkije pijn.

Zwitserland heeft zich kandidaat gesteld voor een plek in de achtste finales van het EK. In Baku rekende de formatie van bondscoach Vladimir Petkovic af met Turkije (3-1), dat met drie nederlagen zwaar teleurstelde. Zwitserland moet nu afwachten of het één van vier de beste nummers drie wordt

De kleine Xherdan Shaqiri doet Turkije pijn.

De kleine Xherdan Shaqiri doet Turkije pijn.

Het duel in Baku was ook voor Oranje van wezenlijk belang. Mocht er geen winnaar komen, dan stond namelijk vast dat Oranje in de achtste finales niet zou stuiten op de nummer drie uit de groep des ’doods’ (Frankrijk, Duitsland, Portugal en Hongarije). Bij een kleine zege van Turkije was die kans ook aanzienlijk, maar het liep heel anders.

Al in de zesde minuut opende Haris Seferovic met links de score. De spits van het Portugese Benfica vond met zijn linkerbeen de verre hoek. Twintig minuten later verdubbelde Xherdan Shaqiri de marge. Zijn schot, met zijn mindere linkere been, verdween op schitterende wijze in de kruising. Shaqiri werd de vierde speler die scoorde op het WK 2014, EK 2016, WK 2018 en het EK 2021.

Het is klaar voor de Turken.

Het is klaar voor de Turken.

In de 62e minuut brak Turkije dan toch de ban op het EK. Dankzij een prachtig fladderschot van Irfan Kahveci kwam het gedroomde gelijkspel voor Oranje weer wat dichterbij, maar vijf minuten later gooide Shaqiri de deur in het slot. Na een soepel lopende aanval schoot de geblokte aanvaller voor de tweede keer keer raak.

Turkije, dat onlangs Oranje nog klopte in de WK-kwalificatie (4-2), was verslagen en zal zeer teleurgesteld huiswaarts keren. Voor Orkun Kökçü was er nog wel een hoogtepuntje. De Feyenoorder maakte namens de Turken zijn debuut op een EK.

Shaqiri heeft schitterend de score geopend.

Shaqiri heeft schitterend de score geopend.

’Totaal van 4 punten moet genoeg zijn’

Petkovic wilde na de afsluitende groepszege niet te vroeg juichen. „Maar ik denk dat een totaal van 4 punten genoeg moet zijn voor een plaats in de achtste finales”, zei hij. „De komende dagen kunnen we niets meer doen. We moeten afwachten, maar ik ben optimistisch gestemd.”

„We gaan ervan uit dat de andere ploegen hun sportieve plicht doen”, liet Steven Zuber weten. De middenvelder van Eintracht Frankfurt bracht in het duel met het puntloze Turkije drie assists op zijn naam. Man van de wedstrijd was niettemin Xherdan Shaqiri, die twee keer doel trof in Bakoe.

„Na twee wedstrijden zonder overwinning moest het in deze wedstrijd gebeuren”, gaf de middenvelder van Liverpool te kennen. „Ik ben er trots op dat het gelukt is. Nu moeten we nog zien wat deze zege waard is voor de rest van het EK.”

Günes denkt niet aan opstappen na mislukt EK

Günes is niet van plan om zijn functie ter beschikking te stellen na een volledig mislukt EK. Zijn ploeg verloor drie groepswedstrijden en kwam slechts één keer tot scoren. De 69-jarige trainer gaf nog wel toe verantwoordelijk te zijn voor het fiasco. „Maar ik denk op dit moment niet aan opstappen”, zei hij erbij.

„Ik zou het zeer betreuren als ik na dit EK zou moeten vertrekken”, vervolgde Günes. „Deze ploeg is sterk genoeg om hier overheen te komen. Ik heb vertrouwen in hun talent.”

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop