Sport/Voetbal
1873974768
Voetbal

Herstart competitie mogelijk op 12 juni

Voorzitter La Liga hoopt snel op toestemming Spaanse regering

Logo en bal Spaanse voetbalcompetitie La Liga.

Logo en bal Spaanse voetbalcompetitie La Liga.

MADRID - De Spaanse voetbalcompetitie kan mogelijk op 12 juni weer van start gaan. Javier Tebas, de voorzitter van La Liga, hoopt van de overheid toestemming te krijgen om dan weer te kunnen beginnen. „Het is moeilijk om in de toekomst te kijken, maar ik heb er goede hoop op dat we op 12 juni weer zullen voetballen”, zei Tebas in Spaanse media.

Logo en bal Spaanse voetbalcompetitie La Liga.

Logo en bal Spaanse voetbalcompetitie La Liga.

Afgelopen week werden alle spelers en stafleden van de 42 clubs uit de hoogste twee afdelingen getest op het coronavirus. Het leverde vijf positieve besmettingen op onder spelers. „We hadden gedacht dat het er 25 tot 30 zouden zijn, dus dit is goed nieuws”, zei Tebas. De besmette spelers worden in quarantaine geplaatst en mogen weer gaan trainen zodra een test negatief uitvalt.

Volgens Tebas is het de bedoeling dat in La Liga iedere dag wordt gevoetbald. Er staan nog elf speelrondes op het programma. Barcelona, de club van Frenkie de Jong, heeft aan kop van de ranglijst twee punten voorsprong op Real Madrid. De wedstrijden worden allemaal zonder publiek gespeeld.

Een dag voor ieder duel worden de spelers getest. „Ze lopen thuis meer risico dan op het veld”, zegt Tebas. „Als iedereen de hygiënemaatregelen volgt, heb ik er vertrouwen in dat er praktisch geen risico’s zijn. Als we allemaal de regels respecteren, kunnen we met zo min mogelijk besmette spelers beginnen.”

Afgelopen week mochten de clubs de training hervatten. De spelers trainen vooralsnog individueel en niet als groep. „We moeten dus niet overhaasten met de hervatting van het seizoen”, zegt verdediger Gerard Piqué van Barcelona. „We hebben lang niets kunnen doen, we kunnen ook geen oefenwedstrijden spelen. We moeten ons wel goed kunnen voorbereiden op de rest van de competitie.”