Sport/Schaatsen
1873988740
Schaatsen

EK-goud Irene Schouten op massastart, Arjen Stroetinga naar zilver bij mannen

Irene Schouten viert haar titel op de massastart.

Irene Schouten viert haar titel op de massastart.

HEERENVEEN - Irene Schouten heeft bij de EK afstanden de titel veroverd op de massastart.

Irene Schouten viert haar titel op de massastart.

Irene Schouten viert haar titel op de massastart.

De regerend wereldkampioene was na zestien ronden in Thialf de sterkste in de eindsprint, een specialiteit van haar. De onttroonde titelhoudster Francesca Lollobrigida uit Italië moest genoegen nemen met zilver. Melissa Wijfje pakte nog net brons.

Schouten prolongeerde eerder dit seizoen haar Nederlandse titels op de massastart en op de marathon op kunstijs. Ze schreef ook al drie wedstrijden om de KPN Marathon Cup op haar naam. In het wereldbekercircuit won Schouten in Polen en eindigde ze in Wit-Rusland als tweede.

Succesvol koppel

Schouten en Wijfje, inmiddels een succesvol koppel op dit onderdeel, hielden voortdurend controle over de wedstrijd. Drie ronden voor het einde ging Wijfje op avontuur en even leek de Nederlands kampioene op de 1500 meter verrassend op weg naar de Europese titel.

Schouten, die in 2018 olympisch brons behaalde op de massastart, kon haar landgenote echter nog net achterhalen en zag tot haar opluchting Wijfje nog wel als derde eindigen.

EK-zilver Stroetinga

Arjan Stroetinga behaalde zilver op de massastart, het laatste onderdeel van het driedaagse schaatstoernooi. De Friese routinier van de marathonploeg van coach Jillert Anema moest na zestien enerverende ronden in de eindsprint zijn meerdere erkennen in de Belg Bart Swings. De Rus Danila Semerikov kwam als derde over de streep.

Jorrit Bergsma, ploeggenoot van Stroetinga, zat in de slotfase ook in de voorste gelederen, maar ging in de laatste bocht onderuit. Hij won dit seizoen de eerste wereldbekerrace in Wit-Rusland, met Stroetinga als vijfde. In Polen pakte Bergsma zilver en Stroetinga brons. Eind december was Stroetinga bij de NK afstanden Koen Verweij en Jan Blokhuijsen in de eindsprint te snel af.