Sport/Schaatsen
1875451384
Schaatsen

Ook Nuis verovert wereldbeker na spectaculair baanrecord op 1500 meter

Kjeld Nuis

Kjeld Nuis

HEERENVEEN - Kjeld Nuis heeft op spectaculaire wijze de wereldbeker op de 1500 meter gewonnen.

Kjeld Nuis

Kjeld Nuis

De olympisch en wereldkampioen op deze afstand reed tijdens de finale in een vol Thialf een indrukwekkend baanrecord: 1.43,00. Daarmee steeg hij van de derde naar de eerste plaats in het eindklassement.

Thomas Krol, tegenstander van Nuis in de vierde rit, eindigde als tweede in 1.43,30. Patrick Roest pakte brons met 1.44,00. De Chinees Zhongyan Ning kwam niet verder dan de vijfde tijd: 1.45,69. Hij zakte daardoor naar de tweede plaats in de eindstand. Krol klom naar de derde plek en Roest steeg naar de vierde plaats.

De krachtsexplosie van Nuis kwam als een verrassing. Hij leek na zijn zevende plek bij de WK sprint vorig weekeinde in Hamar een beetje opgebrand. Zaterdag kwam de blikvanger van Team Jumbo-Visma op de 1000 meter als olympisch kampioen op deze afstand niet verder dan de vijfde tijd.

In zijn laatste race van een nogal grillig seizoen perste Nuis er een dag later toch een toptijd uit. Ook zijn ploeggenoten Krol en Roest reden sterk, maar moesten buigen voor de ontketende Zuid-Hollander, die voor de tweede keer de wereldbeker op de 1500 meter veroverde. In 2017 had hij de primeur. Krol pakte zaterdag met een ritzege op de 1000 meter zijn eerste wereldbeker in zijn loopbaan. Roest deed hetzelfde, maar dan op de 5000 meter.

Shinhama

Tatsuya Shinhama heeft zijn nieuwe status als wereldkampioen sprint waargemaakt. De Japanse schaatser zegevierde in Thialf op de 500 meter in een dik baanrecord: 34,07 seconden. Hij verzekerde zich daarmee van de eindzege in het wereldbekerklassement. Vorig weekeinde was Shinhama al de snelste bij de mondiale sprintvierkamp in Hamar.

De Canadees Laurent Dubreuil had met een tijd van 34,30 het baanrecord even in handen, maar de Japanner dook er in de laatste rit royaal onder. Dubreuil eindigde daarmee als tweede. De Japanner Yamato Matsui reed de derde tijd: 34,36.

Nederlands kampioen Dai Dai N’tab finishte in een tijd van 34,45, goed voor de zesde plaats. Hij eindigde als zevende in het wereldbekerklassement. Kai Verbij reed zondag de negende tijd: 34,63. Daarmee kwam hij in de eindstand uit op de twaalfde plek.

Massastart

Bij de massastart zegevierde de Zuid-Koreaan Chung Jae-won. Hij versloeg na zestien ronden in een enerverende eindsprint de Belg Bart Swings en de Amerikaan Joey Mantia op de streep. Arjan Stroetinga kon niet mee sprinten om de zege doordat hij in de laatste bocht een duw kreeg en daardoor naar de buitenkant werd gedreven. Jorrit Bergsma, wereldkampioen op dit nummer, reed drie ronden voor het einde nog wel even aan kop, maar moest in de eindfase zijn aanval bekopen. Swings won de wereldbeker, op 1 punt gevolgd door Mantia. Bergsma eindigde in het klassement als zesde.