Sport/Tennis
1875800520
Tennis

Serviër in twee sets te sterk voor Casper Ruud

Djokovic evenaart record Federer met zesde eindzege op ATP Finals: ’Zeven jaar gewacht’

Novak Djokovic voor de zesde keer in zijn tennisloopbaan met ATP Finals-trofee.

Novak Djokovic voor de zesde keer in zijn tennisloopbaan met ATP Finals-trofee.

TURIJN - Novak Djokovic (35) heeft voor de zesde keer in zijn tennisloopbaan de ATP Finals gewonnen. Met dat aantal evenaart hij het record van Roger Federer. De Servische tennisser versloeg in de finale de Noor Casper Ruud in twee sets: 7-5 en 6-3.

Novak Djokovic voor de zesde keer in zijn tennisloopbaan met ATP Finals-trofee.

Novak Djokovic voor de zesde keer in zijn tennisloopbaan met ATP Finals-trofee.

Een vermoeid ogende Djokovic, de huidige nummer 8 van de wereld, had zijn laatste twee partijen tegen Daniil Medvedev (6-3 6-7 7-6) en Taylor Fritz (7-6 7-6) met de nodige moeite gewonnen. Ruud had daarentegen weinig problemen gekend in zijn halve finale tegen Andrej Rublev.

Djokovic zag er echter tegen Ruud weer energiek uit en toonde al snel zijn klasse met een aantal fraaie punten. Hij won zijn eigen servicegames relatief eenvoudig en brak de Noor bij een 6-5-voorsprong, waarmee meteen de setwinst binnen was.

Novak Djokovic

Novak Djokovic

Naast Federer

De 21-voudig grandslamkampioen hield zijn vorm vast in de tweede set en brak zijn Noorse opponent om op 3-1 te komen. De mondiale nummer 4 stribbelde nog even tegen in de laatste games, maar Djokovic maakte op eigen service de wedstrijd af op zijn eerste matchpoint: 6-3.

Met zijn zege komt Djokovic, die eerder won in 2008, 2012, 2013, 2014 en 2015, naast Federer. De Zwitser won zes keer tussen 2003 en 2011.Vorig jaar moest de toenmalige nummer 1 van de wereld het in de halve finales afleggen tegen Alexander Zverev, die vervolgens ook de eindstrijd won. De Duitse titelhouder ontbreekt nu in Turijn vanwege blessureleed.

Reactie Djokovic

„Het feit dat ik hier zeven jaar op heb moeten wachten maakt het extra zoet”, reageerde Djokovic na afloop. „Ik was erg tevreden met hoe ik speelde. Ik wilde agressief zijn en dat lukte goed. Ik ben erg blij met dit optreden. Ik wist dat Casper goed in vorm was voor deze wedstrijd en we serveerden allebei sterk. Op een paar beslissende momenten, zoals de twaalfde game van de eerste set, had ik ook een paar sterke returns.”

De honger naar nog meer titels is ondertussen nog lang niet gestild bij de Servische tennisser. „Mijn ambities zijn zo hoog mogelijk. Ik ben gemotiveerd, ik zit goed in mijn vel en zorg goed voor mijn lichaam. Zolang ik het vuur in me voel branden, zal ik er alles aan doen om tegen de jeugd te strijden om de grootste trofeeën te veroveren”, zei de 35-jarige winnaar van 21 grandslamtitels na zijn overtuigende zege in de finale van het eindejaarstoernooi in Turijn op de Noor Casper Ruud (7-5 6-3).

Djokovic klom op de wereldranglijst drie plekken en eindigt het jaar als vijfde. „De ranglijst zegt wie het beste seizoen heeft gehad, en Carlos Alcaraz is nummer 1. Maar diep van binnen zie ik mezelf nog steeds als de beste speler ter wereld. Dat is mijn mentaliteit. Wie er ook aan de andere kant van het net staat, ongeacht de ondergrond, ongeacht het seizoen, het is altijd hetzelfde”, aldus de Serviër, die dit jaar door zijn weigering zich te laten vaccineren tegen het coronavirus de Australian Open en de US Open miste.

„Grenzen bestaan meestal alleen in je hoofd. Het is een innerlijke strijd met jezelf, tegen een stemmetje dat zegt: je kunt het niet meer aan, je bent te moe. Je moet de positieve stem voeden, zodat die sterker wordt dan de negatieve. Zo simpel is het, maar het is makkelijker gezegd dan gedaan. Het zit in het hart, in het hoofd. Wat mij drijft is de honger naar de overwinning, mijn passie voor tennis. Ik wil de beste zijn, ik wil elk toernooi winnen en daar zie ik niets verkeerds in.”