Nieuws/Sport
1877552448
Sport

Lindsay van Zundert wordt eerste Nederlandse kunstrijdster op de Spelen sinds 1976

De Brabantse kunstrijdster Lindsay van Zundert (16) is als eerste Nederlandse schaatser verzekerd van deelname aan de Olympische Spelen van Beijing (4-20 februari 2022). Sportkoepel NOC*NSF heeft de voordracht van schaatsbond KNSB goedgekeurd. De langebaanschaatsers en shorttrackers weten pas later dit seizoen waar ze aan toe zijn.

Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB, reageerde verheugd op het goede nieuws uit Arnhem. „Nederland hoort in het langebaanschaatsen en shorttrack aan de wereldtop. Hartstikke mooi dat we nu ook bij het kunstrijden terug zijn op het hoogste toneel: de Olympische Spelen”, laat De Wit weten. „Lindsay is een groot talent, gedreven en gefocust. Haar prestatie op het WK was heel bijzonder en zij mag dit nu zelf een vervolg geven in Beijing. Dat is geweldig voor Lindsay en het hele kunstrijden in Nederland.”

Het is voor het eerst sinds 1976 dat een Nederlandse kunstrijdster aan de Olympische Spelen deelneemt. In Innsbruck won Dianne de Leeuw 45 jaar geleden een zilveren medaille. Dat Nederland een kunstrijdster afvaardigt is te danken aan de zestiende plaats die Van Zundert in maart behaalde bij de WK in Stockholm, met een score van 174,50 punten.

Vanaf dat moment was Van Zundert genomineerd, maar het talent uit Etten-Leur was nog niet zeker van een olympisch startbewijs. Concurrente Niki Wories zou daarvoor nog in aanmerking komen als zij dit najaar tweemaal een score van minstens 186 punten zou laten noteren. Dat is echter niet gelukt, waardoor Van Zundert naar de Winterspelen mag.

De Leeuw veroverde bij haar tweede deelname aan de Spelen zilver in Innsbruck (1976). Sjoukje Dijkstra deed drie keer mee aan de Olympische Spelen, met de gouden plak van 1964 als hoogtepunt. Ook Joan Haanappel (1956, 1960) en Alida Stoppelman (1952) waren namens Nederland op de Spelen als kunstrijdster actief. Dijkstra en Haanappel ondersteunen Van Zundert sinds enkele jaren, zowel sporttechnisch als financieel, via hun Stichting Kunstrijden Nederland.