Sport/Darts
1879560
Darts

Dartslegende Eric Bristow overleden

Eric Bristow

Eric Bristow

Dartslegende Eric Bristow is overleden. De vijfvoudig wereldkampioen overleed op 60-jarige leeftijd plotseling aan een hartaanval. 

Eric Bristow

Eric Bristow

Bristow geldt als een van de beste darters uit de geschiedenis. In 1980, 1981, 1984, 1985 en 1986 veroverde de in Londen geboren Engelsman de wereldtitel bij dartsbond BDO. In het vervolg van zijn carrière stond onder meer darteritus, het niet meer kunnen loslaten van de pijl bij de worp, meer succes in de weg van Bristow.

In 1993 was Bristow één van de oprichters van de PDC, op dit moment nog altijd de grootste bond ter wereld. Bristow sponsorde Phil Taylor in het begin van diens loopbaan. Taylor groeide uiteindelijk uit tot de beste speler aller tijden. Raymond van Barneveld zag Bristow als één van zijn grote voorbeelden.

Altijd een legende

PDC-baas zei: "Bristow zal altijd een legende blijven in de dartswereld en in de Britse sport. Hij was een geweldige speler en een grote persoonlijkheid. Zelfs na het beëindigen van zijn loopbaan maakten fans lange reizen om hem te ontmoeten en om hem te zien spelen"

Bristow stond bekend als iemand die niet terugdeinsde voor de confrontatie. "Maar hij was altijd eerlijk en recht voor z'n raap. Daarom was hij zo geliefd. De PDC en de dartssport zullen hem missen", aldus Hearn.

In Liverpool werd er donderdagavond gedart in het kader van de Premier League. In de Echo Arena galmde het: "There's only one Eric Bristow", minutenlang door de zaal.

23 WK's

Bristow, ook wel de 'Crafty Cockney' (vrij vertaald: sluwe Londenaar) genoemd, deed aan 23 WK's mee. In 2000 speelde hij zijn laatste wereldkampioenschap. Hij won als profdarter meer dan zeventig titels. In 2007 nam Bristow afscheid, twee jaar nadat hij in de PDC Hall of Fame was opgenomen.