Sport/Voetbal
1881230530
Voetbal

Door longkanker getroffen superpleegouder heeft niet lang meer te leven

Telstar start unieke kaartverkoop voor Ome Piet

Piet Bliek is ernstig ziek.

Piet Bliek is ernstig ziek.

VELSEN-ZUID - Telstar is voor het duel met TOP Oss van komende zaterdag (21.00 uur) een wel heel speciale goede doelen-actie gestart. De Velsense eerstedivisionist biedt via een virtuele ticketverkoop kaartjes aan. Daarmee wordt de ernstig zieke Piet Bliek (64) gesteund.

Piet Bliek is ernstig ziek.

Piet Bliek is ernstig ziek.

In navolging van de ludieke actie ’Telstar ongezien de beste’ kunnen fans uit het hele land kaarten bemachtigen voor de thuiswedstrijd tegen TOP Oss. Zo kunnen zij zich ’officieel toeschouwer noemen van de wedstrijd waar je toch eigenlijk niet bij mocht zijn’, aldus de cultclub uit Kennemerland. Er zijn in korte tijd al ruim 2900 kaartjes aan de man gebracht.

30 jaar pleegouder

Zolang er geen publiek in het stadion mag komen, zal Telstar een sociaal doel koppelen aan de actie. Honderd procent van de opbrengst, een kaartje kost slechts 1,63 euro, zal naar het te kiezen goede doel gaan.

Over het eerste goede doel hoefde Telstar-directeur Pieter de Waard niet lang na te denken, vertelt hij. „Nee. De vader van onze medewerker Dennis, Piet Bliek, is ernstig ziek. Piet is een bijzondere man, samen met zijn vrouw Cherda is hij al 30 jaar pleegouder geweest van meer dan zestig kinderen.”

Maud en Daniël

Anderhalve maand geleden werd bij Piet Bliek longkanker met uitzaaiingen (long, lymfe en botten) gediagnosticeerd. De ziekte bevindt zich in een vergevorderd stadium en is ongeneeslijk. De klap kwam hard aan bij het gezin Bliek, waar de ’eigen’ kinderen, drie zonen en een dochter, inmiddels niet meer thuis wonen, maar pleegkids Maud (8) en Daniël (16) wel.

„Het zorgt ervoor dat de toekomst ineens zwart is, dat een lange toekomst niet voor hem is weggelegd en dat wij inmiddels dag bij dag leven”, aldus dochter Linda (36). „Het is Piet zijn grootste wens om de komende tijd een aantal dingen, die hij samen met mijn moeder voor de lange termijn op de planning had staan, te gaan doen. Zo zou Piet graag met Maud en Daniël naar Disney in Parijs willen gaan.”

Lege spaarpot

De tijd is echter niet in hun voordeel. Het probleem is dat de spaarpot van de ruimhartige Piet en Cherda niet goed gevuld is. „Onze ouders hebben al hun spaargeld gestoken in de zorg voor de pleegkinderen, ze hebben altijd minimaal geleefd”, legt Linda uit. En daar wil Telstar dus wat aan doen, stelt Pieter de Waard: „Via onze actie hopen wij voldoende geld binnen te halen om Piet, de pleegkindjes en de rest van het gezin nog een mooie tijd te bezorgen. Het grijpt ons erg aan binnen de club.”

De virtuele kaartjes zijn verkrijgbaar bij de fanshop van ’de Witte Leeuwen’ (telstarfanshop.nl). De Waard: „De mensen kunnen zoveel kaarten kopen als ze willen! Naast het steunen van ome Piet maakt men kans op allerlei unieke prijzen, waaronder een gedragen wedstrijdshirt. Ook kiezen wij vijf supporters uit die digitaal bij de voorbespreking mogen zijn. Eén supporter mag tijdens de wedstrijd zelfs digitaal plaatsnemen op de bank.”