1890201
Tennis

Nederlandse nadert top 20 op wereldranglijst

Bertens: 'Ik besef nauwelijks dat het is gelukt'

Kiki Bertens viert haar overwinning met de ballenkinderen.

Kiki Bertens viert haar overwinning met de ballenkinderen.

Kiki Bertens is door haar toernooizege in het Amerikaanse Charleston zes posities gestegen naar de 21e plaats op de wereldranglijst.

Kiki Bertens viert haar overwinning met de ballenkinderen.

Kiki Bertens viert haar overwinning met de ballenkinderen.

De Wateringse is daarmee weer in de buurt gekomen van haar hoogste positie ooit. Dat was de achttiende plaats in mei 2017.

Bertens versloeg in de finale van het graveltoernooi de als vijfde geplaatste Duitse Julia Görges met duidelijke cijfers: 6-2 6-1. Die prestatie kreeg nog meer glans omdat ze enkele uren daarvoor bijna drie uur op de baan had gestaan in de halve finale. Ze wist in de partij de Amerikaanse Madison Keys te verslaan in drie sets: 6-4 6-7 (2) 7-6 (5).

Bertens schreef eerder de toernooien van Fez (2012), Neurenberg (2016 en 2017) en Gstaad (2017) op haar naam, maar de titel in Charleston is haar grootste tot nog toe. "Het is ongelooflijk, besef nog nauwelijks dat het me gelukt is, maar ben bovenal trots op mezelf", reageerde ze op de website van de WTA. "Görges speelde zeker niet op haar best, maar ik bleef aanvallend spelen. Het is een prachtige start van mijn gravelseizoen."

Sluiter

Bertens werd in Charleston niet begeleid door haar vaste coach Raemon Sluiter. De Rotterdammer kon er door privé-omstandigheden niet bij zijn en liet zich waarnemen door Elise Tamaëla, de Nederlandse oud-tennisster die de Servische Aleksandra Krunic coacht. Sluiter was dik tevreden over die samenwerking. "Waanzinnig blij voor en trots op Kiki Bertens. Ze wint het grote graveltoernooi in Charleston. En een diepe buiging voor het fantastische werk van coach Elise Tamaëla. Geweldige warme, lieve vrouw en een absolute topcoach", twitterde Sluiter.