Sport/Voetbal
1891258507
Voetbal

Wedstrijden in de 85e minuut affluiten? Geen probleem!

Bizar: beruchte Afrikaanse arbiter Sikazwe na ’affluitgate’ tóch naar WK

De Tunesische bank was woest destijds.

De Tunesische bank was woest destijds.

De FIFA heeft donderdag een groep van 36 scheidsrechters, 69 assistent-scheidsrechters en 24 videorefs bekendgemaakt voor het WK voetbal in Qatar. Met zes vrouwen, maar ook mét de intussen beruchte Janny Sikazwe.

De Tunesische bank was woest destijds.

De Tunesische bank was woest destijds.

Voor wie de voorbije Afrika Cup volgde, klinkt die naam bekend in de oren. De scheidsrechter uit Zimbabwe ging destijds de wereld rond toen hij de wedstrijd tussen Mali en Tunesië niet na 90 minuten, maar al na 85 minuten affloot.

Niemand wist precies wat er gebeurde, terwijl de Tunesische bank woest richting vierde assistent liep. Een foutje, blijkbaar, waarna de partij opnieuw begon. Een minuut later kreeg El Bilal Touré rood van Sikazwe, die vervolgens het VAR-advies negeerde dat die straf eigenlijk te streng was. Door alle oponthoud zouden er wel heel wat extra minuten bijkomen, maar na 89 minuten en 40 seconden blies de scheidsrechter opnieuw op zijn fluitje. Wedstrijd afgelopen, en deze keer voorgoed.

In de tweede helft was de bal ook amper 17 minuten en 28 seconden in het spel. Een ongezien dieptepunt voor een Afrika Cup-wedstrijd. Komt daar nog bij dat Sikazwe in 2018 geschorst werd wegens verdachting van corruptie tijdens een Afrikaanse Champions League-wedstrijd.

Vier jaar later is hij er dus, ondanks alle heisa, opnieuw bij op het wereldkampioenschap. In 2018 floot hij onder andere België-Panama.