Sport/Autosport
1891719
Autosport

Rossi razend: 'Marquez toont geen respect voor ons'

Marc Marquez (links) en Valentino Rossi clashen.

Marc Marquez (links) en Valentino Rossi clashen.

Yamaha-rijder Valentino Rossi heeft na afloop van de Grand Prix van Argentinië vernietigend uitgehaald naar MotoGP-wereldkampioen Marc Marquez.

Marc Marquez (links) en Valentino Rossi clashen.

Marc Marquez (links) en Valentino Rossi clashen.

De Italiaan betichtte zijn Spaanse rivaal ervan geen respect te hebben voor zijn collega-motorcoureurs.

'Vale' werd door Marquez ten val gebracht bij een inhaalactie van de Spaanse Honda-coureur die als gevolg daarvan een tijdstraf kreeg waardoor hij in zijn 100steMotoGP-start buiten de WK-punten viel. “Ik ben oké, maar dit is een vervelende situatie omdat hij onze sport vernietigt. Hij heeft geen respect voor zijn rivalen, nooit”, zei Rossi tegen de verzamelde pers op het circuit van Termas de Rio Hondo.

“Natuurlijk kun je altijd een foutje maken bij het remmen waardoor je iemand raakt, dat is racen. Maar vanaf vrijdagochtend doet hij deze dingen bij Viñales, Dovizioso, met mij op zaterdagochtend en in de race reed hij ook in op vier rijders onder wie Aleix Espargaró. Hij doet dit met opzet, het is geen foutje', meende Rossi. "Hij doet het op zo’n manier dat niet hij crasht maar hoopt dat jij crasht. Dus als je zo rijdt wordt het gevaarlijk. En als alle rijders zo rijden dan wordt het een gevaarlijke sport en loopt het slecht af. Het gaat al enige tijd op deze manier omdat hij nu eenmaal zo is en dit jaar is het verslechterd. Hij probeert je altijd bang te maken en je uit te schakelen. Dit is zo’n gevaarlijke situatie.'

Rossi spreekt zich uit.

Rossi spreekt zich uit.

Marquez moest een inhaalrace rijden omdat hij bij de startopstelling zijn haperende machine moest aanduwen en zijn plek verliet. Hierdoor kreeg hij een ride through opgelegd die hem ver terug in het veld worp. Agressief wilde de Spaanse furie het verlies goedmaken, maar aarzelde niet daarbij riskante acties te ondernemen. Rossi voelde zich slachtoffer van diens dadendrang doordat hij op het natte gras buiten de baan werd gedwongen en ten val kwam.

Marquez wilde na afloop zijn excuses aanbieden, maar werd in de pitbox van Yamaha weggestuurd. Rossi was septisch over die verontschuldiging. “Dit is PR. Allereerst heeft hij niet de ballen om alleen naar mijn kantoor te komen maar hij komt altijd met zijn manager van Honda en doet dat voor alle camera’s omdat hij dat belangrijk vindt. Ik hoef hem niet te spreken omdat ik weet wat hij zegt niet waar is”, zei Rossi.

Marquez meende zich van geen kwaad bewust te zijn."Ik denk niet dat ik iets geks deed. Wat er bij Valentino gebeurde was een fout en een consequentie van de condities van de baan omdat het voorwiel blokkeerde. Je moet begrijpen hoe het op de baan was omdat de lijn droog is, maar ik pakte een natte plek en dan blokkeer je het voorwiel”, verklaarde de wereldkampioen.