Sport/Autosport
1895775
Autosport

VIDEO - Bizar snelle ronde op Spa

Neel Jani en zijn monteurs vieren het ronderecord.

Neel Jani en zijn monteurs vieren het ronderecord.

Lewis Hamilton is zijn ronderecord op het circuit van Spa-Francorchamps in de Belgische Ardennen kwijt. De Britse Formule-coureur moest zijn eretitel maandag afstaan aan Neel Jani.

Neel Jani en zijn monteurs vieren het ronderecord.

Neel Jani en zijn monteurs vieren het ronderecord.

De Zwitser ging in een speciale Porsche LMP1-bolide rond in een tijd van 1.41,770. Hij was daarmee 0,783 sneller dan de pole-tijd van Hamilton van vorig jaar.

De Porsche LMP1 919 Hybrid was de afgelopen jaren actief in het WEC (langeafstandraces) en was drie keer winnend in Le Mans. Tussen 2014 en 2017 zegevierde het in 17 van de in totaal 33 WEC-races. Ondanks de dominantie besloot Porsche afscheid te nemen van het WEC en zich vanaf 2019 op de Formula E te gaan richten. 

Om oude tijdperk in stijl af te sluiten, besloot Porsche om met de succesvolle bolide de wereld over te gaan en op diverse circuits razendsnelle tijden neer te zetten. Omdat de monteurs zich tijdens de wereldtour niet aan de LMP1-regels hoeven te houden, is de bolide een klap sneller geworden. De auto is nu lichter, de motor krachtiger en de achtervleugel groter.

De tijd op Spa was daardoor maar liefst twaalf seconden rapper dan de snelste kwalificatie-tijd van de WEC-race in 2017. Jani noteerde op het zeven kilometer lange circuit van Spa een maximale snelheid van maar liefst 358 kilometer per uur. "Dit is de snelste auto waar ik ooit in heb gereden", aldus de 34-jarige Zwitser.