Sport/Wielrennen
189733697
Wielrennen

Anna van der Breggen wint haar laatst NK tegen de klok

Tom Dumoulin weet dankzij tijdrit-titel na drie jaar weer wat winnen is

Tom Dumoulin in actie tijdens het NK tijdrijden.

Tom Dumoulin in actie tijdens het NK tijdrijden.

Tom Dumoulin heeft in Emmen voor de vierde keer de Nederlandse titel bij het tijdrijden veroverd. De 30-jarige Limburger van Jumbo-Visma was duidelijk sneller dan Sebastian Langeveld van EF Education-Nippo en zijn teamgenoot Koen Bouwman.

Tom Dumoulin in actie tijdens het NK tijdrijden.

Tom Dumoulin in actie tijdens het NK tijdrijden.

Dumoulin legde de twee ronden van in totaal 29,6 kilometer af in 36.06 minuten. Dat deed hij met een gemiddelde van 49,197 kilometer per uur. Langeveld gaf met 36.33 minuten 27 seconden toe op Dumoulin. Bouwman zette met 37.30 de derde tijd neer.

De wielrenner van Jumbo-Visma laste eerder dit jaar een pauze in. Dumoulin maakte zijn rentree in het wielerpeloton in de Ronde van Zwitserland eerder deze maand. De titel op het NK is zijn eerste zege sinds zijn overwinning in de tijdrit in de Tour de France van 2018.

In Zwitserland was Dumoulin met een zestiende plek in de vlakke tijdrit nog niet helemaal terug. Met een vijfde plek in de klimtijdrit had hij zelf echter de vooruitgang bespeurd en sprak hij van een geslaagde test.

Bij het meetpunt halverwege had Dumoulin 4 seconden voorsprong op Langeveld. De renner van EF Education leek een voordeeltje te hebben doordat hij de voor hem rijdende Brian Megens kon inhalen. Dumoulin kreeg Megens later in de tweede ronde echter ook nog in het vizier en kon hem nog passeren. Op de streep had hij de marge toch nog aanzienlijk uitgebouwd ten opzichte van Langeveld, die voor de derde keer als tweede eindigde op het NK tijdrijden.

Dumoulin werd eerder Nederlands kampioen in 2014, 2016 en 2017. De titelverdediger van het NK van 2019, Jos van Emden, kon wegens blessures opgelopen door een val in de Ronde van Italië, niet van start gaan. Vorig jaar ging het NK tijdrijden vanwege de coronapandemie niet door.

Toekomstplannen

De ontlading bij Tom Dumoulin was groot. „Dit is gewoon heel mooi”, reageerde hij blij en trots. „Het voelt fijn weer eens te winnen en nu mag ik weer een jaar lang in die mooie trui rondrijden.”

Die uitspraak licht misschien een tipje van de sluier over de toekomstplannen van Dumoulin, die in mei na een pauze zijn rentree aankondigde met als doel de olympische tijdrit in Tokio. De plannen van de wielrenner na de Spelen zijn nog niet bekend, maar Dumoulin, die zichtbaar plezier had gehad, lijkt in ieder geval van plan te zijn het rood-wit-blauw na Tokio te willen tonen.

„Ik heb natuurlijk best een lange weg afgelegd sinds ik in januari besloot tijdelijk te stoppen. Maar toen ik over de streep kwam en wist dat ik gewonnen had, voelde ik me blij maar ook trots”, zei hij. „Ik ben blij met de ruimte die ik gekregen heb van de ploeg en blij om weer terug te zijn. Het is mijn vierde tijdrittitel, maar samen met de eerste toch wel de meest speciale.”

Anna van de Breggen stopt na dit seizoen met wielrennen.

Anna van de Breggen stopt na dit seizoen met wielrennen.

Anna van der Breggen

Anna van der Breggen heeft de Nederlandse titel gegrepen bij het NK tijdrijden. De regerend wereldkampioene bij het tijdrijden, die bezig is aan haar laatste seizoen als profwielrenster, was bij de NK in Emmen verreweg de snelste en greep voor de tweede keer de nationale titel.

Van der Breggen legde de 29,6 kilometer af in 39.58 minuten en met een gemiddelde van 44,436 kilometer per uur. Ze was daarmee 13 seconden sneller dan Ellen van Dijk die kwam tot 40.11 minuten. Lucinda Brand zette met 40.30 de derde tijd neer.

De wereldkampioene, die na het seizoen ploegleider wordt bij haar team SD Worx, won de Nederlandse titel bij het tijdrijden eerder in 2015. Ze won zilver in 2018 en brons in 2017 en 2019. Van der Breggen volgt Van Vleuten op die in 2019 won en nu als vierde finishte. Vorig jaar werd het NK tijdrijden niet gehouden in verband met het coronavirus.

Na de eerste van twee ronden had Van der Breggen al een marge van 11 seconden op Van Dijk, die door bondscoach Loes Gunneweg werd gepasseerd voor de tijdrit op de Olympische Spelen. De viervoudig Nederlands kampioene tijdrijden van Trek-Segafredo, die in april nog een coronabesmettingen opliep, gaf in de tweede ronde nog maar 2 seconden extra toe.

Regenboogtrui

„Het is lekker dat ik het NK verlaat met veel vertrouwen, want in Nederland staat een sterk veld, dus een zege zegt dan echt wel iets”, zei de Zwolse, die ook de regerend wereldkampioene in het tijdrijden en op de weg is. Ze bleef in Emmen Ellen van Dijk en Lucinda Brand voor.

„Het was mooi om nu in een tijdrit de trui eens te kunnen dragen, want we hadden nog geen tijdrit gehad sinds het WK in Imola vorig jaar”, zei Van der Breggen over haar regenboogtrui. „Het was een mooi parcours met een klimmetje en een afdaling. Dat maakt het lastiger om in te delen. Het was uitdagend. Twee jaar geleden in Ede was het dezelfde weg heen als terug, hier zat veel meer variatie in. Het was ook wel jeugdsentiment voor me, want hier op de Meerdijk in Emmen heb ik bij de jeugd veel wedstrijden gereden.”

Tokio

Conclusies voor de tijdrit op de Spelen wilde de Nederlands kampioene niet zozeer trekken uit de uitslag. „Je kunt in een tijdrit altijd een slechte dag hebben. Dat ik hier goed rijd, hoeft niet te betekenen dat ik die niet tegen kan komen in Tokio straks. En andersom kan iemand met een mindere tijdrit hier straks juist een topdag hebben. Maar voor mij is dit natuurlijk wel een mooi scenario. Ik heb mijn hoogtestage eerder afgebroken dan ideaal was, maar ik wilde deze kampioenschappen niet missen.”

Van der Breggen gaat via het NK op de weg en de Giro Rosa toeleven naar de Olympische Spelen. „Ik houd ervan nog eens te koersen. Voor mij is de gedachte aan twee hoogtestages niet iets waar ik blij van word.”