Sport/Wielrennen
189994640
Wielrennen

Kruijswijk blinkt uit: ’De ploeg was zó goed!’

Steven Kruijswijk fietste op geweldige wijze met de favorieten mee op de top van de Tourmalet. Zelf was hij er ook tevreden mee. „Het ging wel aardig. Ik vond het moeilijk inschatten. Mijn ploegmaten reden zó hard!”

Hij vervolgt tegenover de NOS: „Ik moest ze tot kalmte manen. George (Bennett, red.) ging volle bak. Dat hou ik ook niet vol joh. Ik zei: ’even inhouden’.” Kruijswijk is onder de indruk van zijn ploeg Jumbo-Visma. „Het was daarna even wachten, ademhalen tot de laatste 500 meter. Ik ben blij dat ik goed gefinisht ben. De ploeg was zo goed. We zitten gewoon met drie man hier nog op de Tourmalet.”

De Nederlandse kopman weet dat het er nu echt om gaat spannen. „Ik ga nu elke dag maximaal alles geven. Als ik zo rij, komt het goed. Ik moet deze lijn gewoon doortrekken. Ik heb defintief vertrouwen dat ik mee kan doen voor een plek op het podium.”

Thomas

Hij verwachtte niet dat Geraint Thomas moest lossen. „Je verwacht dat hij hier de man zou zijn en niet Bernal. De Tourmalet is gewoon een akelig ding. En dan zie je ook nog Alaphilippe in het geel voorbijkomen. Toen dacht ik wel: hey, dat is niet goed.”

Bekijk hier de uitslagen in de Ronde van Frankrijk.

Ploegleider Grischa Niermann was natuurlijk ook ontzettend tevreden. „Natuurlijk hadden we heel graag gewonnen, maar de jongens hebben superwerk geleverd. Ik ga niet zeggen dat we de ritzege per se verdienden, maar het was wel mooi geweest. We weten dat mannen als Thibaut Pinot en Julian Alaphilippe nog wel wat explosiever zijn dan Kruijswijk. Maar hij pakt weer tijd op bijna al zijn concurrenten. Als we vandaag niet tevreden zijn, dan weet ik het ook niet meer.”

Team Ineos, met Thomas en Bernal, oogt kwetsbaar. „In zo’n rit als vandaag zou je denken dat Alaphilippe in de problemen komt en Thomas juist boven komt drijven. Maar dat was niet zo. Voorlopig is Alaphilippe de absolute topfavoriet. Ik heb hem nog geen krimp zien geven”, aldus Niermann.

Niet rijk rekenen

„Iedereen is blij dat ook Ineos een keer een mindere dag heeft. Dat betekent niet dat het zondag en volgende week in de Alpen weer zo is. Zij waren voor het eerst sinds lange tijd niet de ploeg die in de bergen alles voor elkaar heeft. Ik denk dat ze in de breedte nog wel de sterkste ploeg hebben, zeker bergop. Op dit moment rekenen we ons nog niet rijk. In de Alpen kan alles weer overhoop gaan. We krijgen nog veel klimmen boven de 2000 meter.”

Bekijk hier de klassementen in de Ronde van Frankrijk.