Nieuws/Sport
1900132
Sport

Sturing staat laatste duels voor groep

Fraser ontslagen bij Vitesse

Henk Fraser is niet langer trainer van Vitesse.

Henk Fraser is niet langer trainer van Vitesse.

Henk Fraser is woensdag door de clubleiding van Vitesse ontslagen. De trainer moest samen met zijn zaakwaarnemer op gesprek komen in het Gelredome, waar hij kreeg te horen dat de club vervroegd afscheid van hem neemt.

Henk Fraser is niet langer trainer van Vitesse.

Henk Fraser is niet langer trainer van Vitesse.

"Voor alle betrokkenen is dit een teleurstellend besluit. Henk en Vitesse hebben veel te danken aan elkaar. De bekerwinst vorig seizoen is een fantastische en blijvende herinnering maar in de topsport gaat het om de prestatie in het hier en nu. De huidige doelstelling voor Vitesse, het halen van de play-offs, komt de laatste weken steeds meer in gevaar en we willen er alles aan doen om onze doelstelling te halen. Onze inschatting is dat het noodzakelijk is om nu in te grijpen in het belang van de club", aldus algemeen directeur Joost de Wit.

"Dit soort zaken horen bij het trainerschap", is Fraser realistisch. "Ook hiervan wil ik leren om mezelf door te ontwikkelen als trainer. Ik ben trots om voor Vitesse te hebben mogen werken. Onlosmakelijk zijn de club en ik dankzij een mooi stuk geschiedenis, het winnen van de eerste prijs in de clubhistorie, aan elkaar verbonden. De vreugde van de supporters is wat mij absoluut bij blijft."

Het ontslag van de 51-jarige Fraser, die voor volgend seizoen al een contract tekende bij Sparta, hing de afgelopen dagen al in de lucht. Vitesse verloor drie van de laatste vier duels en is inmiddels afgezakt naar de zevende plaats in de Eredivisie.

Die positie geeft recht op deelname aan de play-offs, maar gezien de huidige vorm van Vitesse (42 punten) kunnen sc Heerenveen en ADO Den Haag (beide 40 punten) het de Arnhemmers nog knap lastig maken in de strijd om plek zeven.

Henk Fraser won vorig jaar de beker met Vitesse en kwam dit seizen uit in de Europa League met de club.

Henk Fraser won vorig jaar de beker met Vitesse en kwam dit seizen uit in de Europa League met de club.

Fraser, die in 1990 met Oranje deelnam aan het WK in Italië, trad in 2016 aan bij Vitesse. In zijn eerste jaar won hij direct de KNVB-beker, de eerste echte prijs in de 125-jarige geschiedenis van de club, en ging hij met de club de Europa League in.

Voordat hij aan de slag ging was Fraser drie jaar werkzaam als hoofdtrainer van ADO, waar hij eerder ook al actief was al jeugdtrainer, evenals bij Feyenoord, PSV en de KNVB. 

Sturing

Ook de contracten van assistenten Aleksander Rankovic en Jurgen Seegers zijn ontbonden. Edward Sturing mag blijven en staat de laatste vier duels van de competitie voor de groep. Zaterdag wacht hem direct een treffen met de nieuwe club van Fraser. De Rus Leonid Slutsky is al aangesteld voor volgend seizoen.

Sturing is de ultieme ‘adje-interim’ bij Vitesse. Hij neemt het nu voor de vijfde keer over als assistent. Eerder gebeurde dat na vertrek Neumann (met Jongbloed samen), Koeman, Snoei en Westerhof. Tussen 2006 en 2008 was hij zelf hoofdtrainer. Vitesse werd toen 16e en 11e.