Sport/Voetbal
1900441711
Voetbal

Geen akkoord in Engels voetbal over collectief loonoffer

De profvoetballers in Engeland brengen vooralsnog geen collectief salarisoffer. De organisatie van de Premier League en de Football League, de drie profniveaus onder de hoogste divisie, voerden daar de afgelopen dagen gesprekken over met spelersvakbond PFA. De onderhandelingen hebben nog niet geleid tot een akkoord.

Het Engelse voetbal ligt in ieder geval tot eind april stil vanwege de coronacrisis. Een paar clubs, vooral uit de lagere regionen, hebben hun spelers zelf al gedwongen om genoegen te nemen met minder salaris of aangepaste voorwaarden in het contract.

De PFA zegt dat de voetballers best een financiële bijdrage willen doen, maar de vakbond pleit daarbij wel voor een collectieve aanpak. Het heeft de voetballers opgeroepen niet zomaar aangepaste contracten te tekenen.

De Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock riep eerder donderdag de voetballers uit de Premier League op een bijdrage te leveren aan de kosten die de bestrijding van het coronavirus met zich meebrengt. „Het eerste wat de spelers nu kunnen doen is een deel van hun salaris voor dit goede doel inleveren.”

De Britse sportminister Matt Hancock vraagt de topvoetballers een financiële bijdrage voor de bestrijding van corona.

De Britse sportminister Matt Hancock vraagt de topvoetballers een financiële bijdrage voor de bestrijding van corona.

Dat kunnen ze bijvoorbeeld binnen hun eigen club doen. Hancock: „Je ziet bij de grote verenigingen dat ’gewone’ medewerkers naar huis worden gestuurd. De spelers zouden er mede voor kunnen zorgen dat deze mensen in elk geval hun salaris krijgen doorbetaald, tot er weer betere tijden aanbreken.”

Iedereen in deze tijd moet offers brengen, aldus de minister. „Op mijn eigen vakgebied, de volksgezondheid, hebben mensen letterlijk hun leven gegeven om anderen te redden. Een hogere prijs is er niet. We moeten het nu allemaal samen doen.”