Nieuws/Sport
190733319
Sport

Sport kort: volleyballers in Nations League ook te sterk voor China

AMSTERDAM - In de rubriek Sport Kort besteedt Telesport aandacht aan het dagelijkse nieuws. Deze rubriek wordt gedurende de dag continu ververst met het laatste nieuws.

Blijf zo altijd op de hoogte van al het sportnieuws. Voor het voetbal-, tennis-, schaats-, autosport-, wieler- en dartnieuws hebben we op onze website speciale pagina’s ingericht, waarop de belangrijkste zaken in deze sporten.

Tweevoudig wereldkampioen polsstokhoogspringen Kendricks mist WK

20.34 uur: De Amerikaanse polsstokhoogspringer Sam Kendricks kan deze maand zijn wereldtitel niet verdedigen. Hij onderging in mei een knieoperatie en is nog altijd niet voldoende hersteld. De 29-jarige Kendricks is de wereldkampioen van 2017 en 2019. Op de Olympische Spelen van Rio in 2016 won hij brons, de Spelen in Tokio miste hij vorige zomer vanwege een positieve coronatest.

„We hoopten dat hij op 100 procent zou zijn voor de WK, maar het genezingsproces is langzamer verlopen dan we hadden verwacht”, zei zijn zaakwaarnemer. „Sam vond het beter meer tijd te besteden aan zijn revalidatie.”

De WK atletiek zijn van 15 tot en met 24 juli in het Amerikaanse Eugene. Topfavoriet voor de wereldtitel bij het polsstokhoogspringen is de Zweed Armand Duplantis, die vorige week in Stockholm het wereldrecord naar 6,16 meter bracht. Menno Vloon en Rutger Koppelaar zijn de Nederlandse deelnemers.

Volleyballers boeken derde zege op rij in Nations League

19.03 uur: De Nederlandse volleyballers hebben in de Nations League voor de derde keer op rij gewonnen. De ploeg van bondscoach Roberto Piazza was na een spannende eerste set veel te sterk voor China. Het werd in het Poolse Gdansk 29-27 25-12 25-13.

Captain Nimir Abdelaziz nam dertig punten voor zijn rekening tegen China, Thijs ter Horst veertien.

Eind vorige maand was Oranje op de Filipijnen met 3-2 verrassend te sterk voor Argentinië, terwijl Duitsland met 3-1 werd verslagen. Door de goede serie staan de Nederlandse volleyballers zevende en stevenen ze af op een plek in de kwartfinales.

Vrijdag is Bulgarije de volgende tegenstander en in het weekend wacht de ploeg van Piazza nog duels met Polen en Italië.

Derde jaar op rij geen golftoernooien Amerikaanse tour in China

16:58 uur De Amerikaanse golftour slaat voor het derde jaar op rij China over vanwege de coronapandemie. Bij de mannen (PGA) is de HSBC Champions geschrapt en bij de vrouwen (LPGA) het Buick Shanghai. Beide toernooien zouden in het najaar worden gehouden, maar de proforganisaties zien nog te veel beperkende maatregelen om veilig naar China te kunnen afreizen.

De Noord-Ier Rory McIlroy was in 2019 de laatste winnaar van de HSBC Champions in Shanghai. Het toernooi maakte toen deel uit van de World Golf Championships en kende een prijzenpot van 11 miljoen euro. De Amerikaanse Danielle Kang won in 2019 de laatste editie van het Buick LPGA Shanghai.

HANS KOENEKOOP (MWE)ANPX-060722-204-V1

NOC*NSF wil met preventieve coronamaatregelen sport openhouden

12.08 uur: portkoepel NOC*NSF start een campagne om iedere sportclub in Nederland nogmaals te wijzen op maatregelen ter voorkoming van coronabesmettingen. De ’preventiecampagne’ is bedoeld om de sport open te houden tijdens een nieuwe coronagolf en wijst verenigingen op maatregelen ze die nu al kunnen nemen op het gebied van hygiëne, ruimte, ventilatie en communicatie. Een van de adviezen aan clubs is om een ’coronacoördinator’ aan te wijzen en per team een ’coronaverantwoordelijke’.

„De adviezen zijn herkenbaar en bedoeld als ’opfrisser’ van de kennis over coronapreventie”, aldus NOC*NSF. Het informeren verloopt via de 77 bij de sportkoepel aangesloten bonden.

„Het openhouden van sportclubs en -accommodaties is voor jongeren essentieel om zich gezond en prettig te blijven voelen”, aldus Marc van den Tweel, algemeen directeur NOC*NSF. Daarom wil de sportkoepel er mede op deze manier alles aan doen om ervoor te zorgen dat sporten mogelijk blijft. De laatste weken is het aantal coronabesmettingen in Nederland weer opgelopen.

Recordhoudster Felix geselecteerd voor haar laatste WK atletiek

10.15 uur: De Amerikaanse Allyson Felix krijgt op de WK atletiek in eigen land deze maand de kans op het hoogste niveau afscheid te nemen na een succesvolle loopbaan. De 36-jarige zevenvoudig olympisch kampioene is opgenomen in de Amerikaanse selectie voor de 4x400 meter estafette gemengd. Op de individuele 400 meter was het Felix niet gelukt zich te plaatsen voor haar tiende WK.

Felix had eerder al gezegd na dit seizoen te stoppen. Ze is de meest succesvolle olympische atlete van de Verenigde Staten. Op de Spelen van Tokio vorig jaar behaalde ze met het Amerikaanse team goud op de 4x400 meter estafette en brons op de 400 meter. Ze had toen al laten weten dat het haar laatste Olympische Spelen waren geweest.

De Amerikaanse selectie bestaat uit 151 atleten, onder wie negen regerend wereldkampioenen. De WK in Eugene zijn van 15 juli tot en met 24 juli.

San Jose Sharks eerste ijshockeyclub VS met zwarte directeur

10.15 uur: Mike Grier is de nieuwe directeur van de Amerikaanse ijshockeyclub San Jose Sharks en daarmee de eerste zwarte topfunctionaris in de Noord-Amerikaanse profcompetitie NHL. Grier stopte elf jaar geleden als ijshockeyer, nadat hij in zijn carrière onder meer had gespeeld voor de Sharks. De 47-jarige Amerikaan zei trots te zijn op zijn primeur.

Door goed te presteren hoopt Grier andere minderheden ook de kans te geven een baan zoals hij heeft te krijgen. „En misschien in de toekomst ook een team onder zijn hoede te krijgen.” Grier zegt dat de NHL wat spelers betreft in de jaren nadat hij is gestopt al diverser is geworden.

San Jose Sharks is de laatste jaren een topteam in de competitie, maar miste de afgelopen drie jaar wel steeds de play-offs.

Olympisch kampioen Farah loopt na drie jaar weer een marathon

08.49 uur: Meervoudig olympisch en wereldkampioen Mo Farah loopt in oktober in Londen zijn eerste marathon in drie jaar. De 39-jarige Brit, die dit jaar al hintte op een einde aan zijn loopbaan, kon lang geen wedstrijden lopen door een voetblessure. „Het lijkt inderdaad lang geleden dat ik voor het laatst meedeed, maar ik kan niet wachten om er weer bij te zijn”, aldus Farah. In 2018 werd hij derde in de marathon van Londen.

Farah deed in mei al mee aan de Vitality London 10.000, een stratenloop over 10 kilometer in de stad waar hij woont. Dat was zijn eerste wedstrijd in bijna een jaar. Na zijn tweede plaats in die wedstrijd en het mislopen van de WK van later deze maand zei Farah dat zijn professionele loopbaan weleens voorbij zou kunnen zijn.

Farah pakte zowel op de Olympische Spelen van Londen 2012 als die van Rio vier jaar later het goud op de 5000 en de 10.000 meter. Hij slaagde er vorig jaar niet in zich te kwalificeren voor de Spelen van Tokio.

Westerse landen: Russen en Wit-Russen uit mondiale sportbesturen

08.06 uur: Westerse landen willen dat internationale sportbonden Russische en Wit-Russische afvaardigingen uit hun bestuur verwijderen. Vanwege de oorlog in Oekraïne hebben veel Russische en Wit-Russische sporters en teams al te maken met beperkingen, maar een groep van 35 landen inclusief Nederland wil dat er op bestuurlijk niveau meer consequenties komen. Dat komt naar voren in een verklaring van de Amerikaanse overheid.

Ook onder meer Australië, Groot-Brittannië, Zuid-Korea en veel lidstaten van de Europese Unie ondertekenden de verklaring. China, India en landen in Latijns-Amerika en Afrika ontbraken in de lijst met ondertekenaars, die sportorganisaties ook oproepen te stoppen met het uitzenden van hun wedstrijden in Rusland en Belarus. Internationale sportbonden, ook het Internationaal Olympisch Comité (IOC), zouden afvaardigingen uit die landen op bestuurlijk niveau moeten weren. Nu heeft het IOC nog twee stemgerechtigde leden uit Rusland en twee ereleden uit het land.

De Russische ambassade in de VS noemde de oproep „Russofoob.” „Sport moet buiten de politiek blijven.”