Nieuws/Sport
1908069
Sport

Opnieuw negen Russische atleten welkom

Sergey Sjoebenkov

Sergey Sjoebenkov

Opnieuw negen Russische atleten zijn welkom op internationale atletiekevenementen. Onder anderen hordeloper Sergei Sjoebenkov en snelwandelaar Sergei Sjirobokov, beiden vicewereldkampioen, mogen van de internationale atletiekbond IAAF weer onder neutrale vlag uitkomen. 

Sergey Sjoebenkov

Sergey Sjoebenkov

De IAAF schorste Rusland in 2015 nadat een onderzoek had aangetoond dat er sprake is geweest van grootscheeps door de staat ondersteund dopinggebruik.

Sjoebenkov, Sjirobokov en zes andere atleten waren vorig jaar op de WK in Londen al erkend als neutraal atleet, maar waren in afwachting van nieuwe toestemming. 400-meterloopster Ksenia Aksonova, winnares van zilver op het WK van 2010, was vorig jaar nog niet welkom. Atleten dienen voor het verkrijgen van de neutrale status aan te tonen dat hun trainingsomstandigheden aan de antidopingeisen voldoen. Ook moeten zij hun bloedstalen van de WK van 2015 laten hertesten en mogen zij niet genoemd zijn in het McLaren-rapport over het dopingschandaal.

De negen komen bij de dertig Russen die in 2018 al werden erkend als neutrale atleten. Dertig andere atleten werden geweigerd. De Russische atletiekbond blijft voorlopig geschorst.