Nieuws/Sport
1912109543
Sport

Bendsneyder wil vlammen vanaf achtste plek in Assen: ’Oude races terugkijken’

Bo Bendsneyder hier tijdens de eerste vrije training van de Moto2 afgelopen vrijdag.

Bo Bendsneyder hier tijdens de eerste vrije training van de Moto2 afgelopen vrijdag.

Bo Bendsneyder heeft in de kwalificaties van de Moto2 bij de TT van Assen de achtste tijd gereden. De Nederlandse motorracer start daardoor zondag in de race vanaf de derde startrij.

Bo Bendsneyder hier tijdens de eerste vrije training van de Moto2 afgelopen vrijdag.

Bo Bendsneyder hier tijdens de eerste vrije training van de Moto2 afgelopen vrijdag.

De Brit Jake Dixon verraste met de poleposition. Hij klokte tegen het einde van de sessie op het TT Circuit de snelste ronde: 1.36,736. De Spanjaard Albert Arenas zette de tweede tijd neer en de Brit Sam Lowes kwam tot de derde tijd. De 16-jarige Zonta van den Goorbergh noteerde de 21e tijd in de kwalificaties en zal zondag ook van die positie vertrekken in de Moto2-race.

Bendsneyder had wellicht op iets meer gerekend, want hij stond vrijwel de gehele sessie bij de bovenste vier en een plekje op de tweede startrij lonkte. Hij deed in de slotfase een verwoede poging om een nog snellere ronde te rijden, maar het bleef uiteindelijk bij een tijd van 1.36,919, wel slechts 0,183 seconde achter snelste man Dixon.

„Als je achtste wordt en het verschil met de nummer 1 is zo klein, dan doet het toch wel een beetje pijn”, zei de 23-jarige Rotterdammer. „Ik mag niet klagen over de derde startrij, maar tweede startrij was wel het doel. Je zal mij niet horen zeggen dat ik zondag het podium ga halen, maar ik ben wel heel steady qua snelheid. Wat dat betreft kan er best wat moois uitkomen, maar ik weet ook dat alles in de race moet kloppen.”

De coureur uit het team van de Indonesische sponsor Pertamina Mandalika kondigde aan dat hij zich tot in detail gaat voorbereiden op de race van zondag. „Ik ga oude wedstrijden terugkijken en dan zien hoe anderen het hebben aangepakt vanaf de achtste startpositie. Ik weet dat je in Assen de eerste bocht niet aan de buitenkant moet zitten, want dan vlieg je eraf. In de Strubben komt de groep vaak weer bij elkaar, dus dan moet je ook goed opletten waar je zit.”

Bendsneyder is ook zeker gemotiveerd door het vele publiek in Assen. „Ik vind het heel fijn dat de fans er weer bij kunnen zijn. Die volle tribunes geven me altijd weer kippenvel. Het is de laatste jaren op zaterdag al bijna net zo druk als op zondag. Ik ben blij met al die mensen.”

De Rotterdammer gaat ook nog even zijn start oefenen. De laatste twee Grand Prixs (Duitsland en Catalonië) reed hij een hele slechte eerste ronde, waarna een plek in de top 10 niet meer haalbaar was. „Ik wil een beter gevoel hebben bij het remmen voor de eerste bocht met een volle tank”, zei hij.

De race in de Moto2 start zondag om 12.20 uur. Vorig jaar eindigde Bendsneyder als 15e.