Sport/Voetbal
191511328
Voetbal

Ophef over sponsordeal met vliegtuigmaatschappij Qatar Airways

Tumult tijdens ’slechtste gebeurtenis ooit’ bij Bayern München: „Hier moet ik een nachtje over slapen’

Uli Hoeness reageert geërgerd op het gedrag van de fans.

Uli Hoeness reageert geërgerd op het gedrag van de fans.

De ledenvergadering van Bayern München heeft een tumultueus einde gekregen. Een van de 780 aanwezige leden van de Duitse voetbalclub wilde stemmen over het al dan niet doorzetten van de sponsordeal met vliegtuigmaatschappij Qatar Airways. De leiding van de ’Rekordmeister’ wees dat voorstel echter af, nadat eerder op de dag een rechtbank in München al had bepaald dat dit onderwerp niet thuishoorde op de algemene ledenvergadering maar een zaak voor het bestuur is.

Uli Hoeness reageert geërgerd op het gedrag van de fans.

Uli Hoeness reageert geërgerd op het gedrag van de fans.

„Ik sta niet toe dat we over illegale moties stemmen”, zei Herbert Hainer, voorzitter van de raad van toezicht van Bayern München. Dat leidde tot beroering in de zaal. Hainer werd uitgefloten en uitgejouwd door een deel van de aanwezigen. Ze riepen onder meer „Wij zijn Bayern en jij niet” en „Weg Hainer!”.

Qatar Airways is een van de grote sponsoren van Bayern. Het contract loopt in 2023 af. Onder de aanhang van de club is de deal met de luchtvaartmaatschappij uit Qatar omstreden, vanwege de mensenrechtensituatie in het gastland van het komende WK. Bayern gaat in de winterstop doorgaans op trainingskamp naar Qatar.

Hainer benadrukte dat Bayern zich in ieder geval aan het contract met Qatar Airways houdt en dat nog geen beslissing is genomen over mogelijke verlenging van de samenwerking. „We gaan hier later nog uitvoerig over spreken. Wij hebben nog niet besloten of we met Qatar doorgaan en Qatar heeft ook nog niet besloten of het met ons doorgaat”, zei Hainer, die zichtbaar van zijn stuk werd gebracht door de reacties uit de zaal. „Natuurlijk zal er kritiek zijn. Maar we moeten het zakelijk bekijken.”

De vergadering werd daarop beëindigd. „Dit was de slechtste gebeurtenis die ik ooit heb gezien bij Bayern”, zei oud-voorzitter Uli Hoeness tegen Kicker. „Hier moet ik een nachtje over slapen.” Hoeness, de voorganger van Hainer, was dit keer als erevoorzitter te gast op de ledenvergadering.