Nieuws/Sport
1916215
Sport

Poen en rust als beloning voor kampioen van Nederland

Luuk (l) en Siem de Jong staan zondag tegenover elkaar in de kraker tussen PSV en Ajax.

Luuk (l) en Siem de Jong staan zondag tegenover elkaar in de kraker tussen PSV en Ajax.

Naast de eeuwige roem en de mogelijke beslissing in de strijd om de landstitel, is PSV - Ajax een wedstrijd met verstrekkende gevolgen. De kampioen heeft komende zomer normaal gesproken een maand (!) extra de tijd om zich voor te bereiden op een krachtmeting in Europa.

Luuk (l) en Siem de Jong staan zondag tegenover elkaar in de kraker tussen PSV en Ajax.

Luuk (l) en Siem de Jong staan zondag tegenover elkaar in de kraker tussen PSV en Ajax.

We zijn niet anders gewend dan dat de kampioen van Nederland in de felbegeerde Champions League mag spelen, maar dat is inmiddels verleden tijd. Hoewel Ajax vorig seizoen natuurlijk nog de Europa League-finale haalde, zijn de resultaten van Nederlandse clubs de afgelopen jaren over het algemeen om te huilen geweest. Nederland wordt op de ranglijst over de laatste vijf seizoenen inmiddels omringd door landen als Zwitserland, Tsjechië en Griekenland.

Een directe plaats in de Champions League kan de kampioen van Nederland volgend seizoen vergeten. De beste club van ons land moet zich eind augustus via de zogenoemde ’landenroute’ – een play-off-wedstrijd in de vierde voorronde tegen de kampioen van een ander land – zien te plaatsen. Voor een topploeg uit een van de grootste competities van Europa hoeft het daarin niet bang te zijn. Dit scenario gaat alleen niet op als de Champions League-winnaar van dit seizoen zich niet op eigen kracht weet te plaatsen voor het miljoenenbal van volgend jaar, maar die kans is zeer klein.

De gevolgen? Bij een kampioenschap begint PSV pas op 21 of 22 augustus aan het Europese avontuur. Bij een nederlaag in dat tweeluik is het ook al verzekerd van deelname aan de Europa League. De nummer twee van de ranglijst – Ajax in dit geval – stroomt niet in de derde, maar al in de tweede voorronde in en moet al op 24 of 25 juli aan de bak.

Wint PSV zondag van Ajax, dan is het al verzekerd van het hoofdtoernooi van de Europa League en daarmee (op basis van de cijfers van dit seizoen) een gage van 2,6 miljoen euro. In de Champions League tikt het pas echt lekker aan met een deelnemersbonus van 12,7 miljoen.

Dat bedrag kan bij goede resultaten nog fiks oplopen. PSV kampte het afgelopen jaar met een gat in de begroting vanwege het mislopen van Europees voetbal. Bij een kampioenschap is die angst al verdwenen en hebben de Eindhovenaren hoogstwaarschijnlijk een maand langer de tijd om zich optimaal te prepareren.