Nieuws/Sport
1917163
Sport

Van der Mark op eerste startrij na vijfde plaats

Michael van der Mark

Michael van der Mark

Michael van der Mark start zondag in de tweede WK Superbikerace op het Spaanse circuit Motorland Aragon vanaf de eerste startrij.

Michael van der Mark

Michael van der Mark

Dankzij zijn vijfde plaats in de race op zaterdag en het format van omgekeerde startvolgorde, wordt de Nederlander op de 'front row' geflankeerd door zijn Brits Yamaha-teamgenoot Alex Lowes, die als zesde was geëindigd. Op pole staat de Italiaanse Ducati-coureur Marco Melandri, die als vierde werd afgevlagd.

Ongeval

Van der Mark bleef echter op afstand van het podium steken in een wedstrijd die al na drie ronden werd gestopt na een ongeval met Red Bull Honda-rijder Leon Camier. De Brit, die voor het Nederlandse team uitkomt, crashte hard en nam in zijn schuiver Xavi Torres (MV Agusta) en Leonardo Savadori (Aprilia) mee. Camier werd na afloop naar het nabij gelegenheid ziekenhuis vervoerd voor nader onderzoek. In het mobiele hospitaal op het ziekenhuis werd zijn toestand stabiel en bij kennis genoemd. Torres kwam bij de herstart niet meer in actie.

In het vervolg over zeventien ronden leek Alex Lowes voor een stunt te zorgen, door met zijn YZF-R1 even aan de leiding te liggen. Hij had echter te veel van zijn machine en banden gevergd, want hij verloor steeds meer terrein. Van der Mark - die ook na de herstart weer op P7 kwam te liggen - reed zijn eigen tempo en wist Rea's teamgenoot Tom Sykes en Lowes te passeren.

Superioriteit

De Rotterdammer moest het met zijn Yamaha echter afleggen tegen de superioriteit van Rea en drie Ducati-coureurs Chaz Davies, Marco Melandri en de verrassend Xavi Forés. De Spaanse thuisfavoriet, die voor het independent-team Barni Racing rijdt, werd op de streep geklopt door fabrieksrijder Davies met zijn hogere topsnelheid van 316,7 km/uur.

Van der Mark moest 8,9 seconden toegeven op Rea die met 1,4 seconde voorsprong op Davies zijn tweede seizoenszege behaalde. Daarmee nam de Noord-Ier de leiding in het WK over van Melandri. (94 om 80 punten). Na de race van morgen rijdt het superbikecircus door naar het TT Circuit van Assen, waar van 20 tot en met 22 april de vierde ronde van het wereldkampioenschap plaatsheeft.

Uitslag: 1. Rea (GBr) Kawasaki, 2. Davies (GBr) Ducati, 3. Forés (Spa) Ducati, 4. Melandri (Ita) Ducati, 5. Van der Mark (Ned) Yamaha, 6. Lowes (GBr) Yamaha, 7. Sykes (GBr) Kawasaki, 8. Rinaldi (Ita) Ducati, 9. Tazgatlioglu (Tur) Kawasaki, 10. Ramos (Spa) Kawasaki.