Nieuws/Sport
1918866
Sport

Eindhovenaren voor de 24e keer landskampioen

PSV flikt het tegen Ajax

De 24e titel is binnen voor PSV.

De 24e titel is binnen voor PSV.

PSV heeft zich in Eindhoven dankzij een 3-0 zege op Ajax verzekerd van de 24e landstitel in de historie van de club. 

De 24e titel is binnen voor PSV.

De 24e titel is binnen voor PSV.

Het is voor trainer Phillip Cocu zijn derde landstitel als trainer van PSV. Eerder pakten de Eindhovenaren onder zijn leiding het kampioenschap in 2015 en 2016. Vorig jaar sloeg Feyenoord toe. De Rotterdammers bleken dit jaar geen partij in de strijd om de titel. Hetzelfde geldt voor Ajax, dat nu tien punten achterstaat op de kersverse landskampioen uit Eindhoven.

Gaston Pereiro opent de score.

Gaston Pereiro opent de score.

In de prille beginfase kwam Marco van Ginkel in kansrijke positie net niet bij de bal. Aan de andere kant kwam Klaas-Jan Huntelaar niet goed uit met zijn passen. De 34-jarige spits kreeg de voorkeur boven Kasper Dolberg, die vorige week zijn rentree maakte. Bij PSV mocht Gaston Pereiro in de basis beginnen ten faveure van Bart Ramselaar. 

Lees ook: - Dolblije Luuk verdedigt rode Siem  - Van Ginkel: 'We hebben geheerst'

Halverwege de eerste helft was het uitgerekend de Zuid-Amerikaan, die de score opende. Na een schot van Hirving Lozano kwam de bal via keeper Andre Onana en Matthijs de Ligt voor de voeten van Pereiro. De speler die vaak scoort in grote wedstrijden kon binnenknallen en ontketende een ontlading van feestvreugde op het veld en op de tribunes. 

Luuk de Jong maakt de tweede treffer.

Luuk de Jong maakt de tweede treffer.

Ondanks de tegentreffer liet Ajax zich in eerste instantie niet uit het veld slaan. Hakim Ziyech vond na een half uur Veltman met een briljante pass. De aanvoerder van Ajax bediende Huntelaar, maar die vond Zoet op zijn weg. Namens PSV vond een andere Achterhoeker vijf minuten later wél het doel. Luuk de Jong kopte tegendraads raak. De ragfijne assist kwam van de voet van Joshua Brenet.

Bekijk ook: - Video - Van Ginkel en Zoet nemen Cocu flink te grazen - Fotos: Uitbundig feest PSV, Ajax druipt af

In de tweede helft werd het feest almaar groter in Eindhoven. Een heerlijke treffer van Steven Bergwijn vormde tien minuten na rust het startschot voor het titelfeest van PSV. Bergwijn verraste Onana met een verdekt schot. Luuk de Jong kon als enige PSV'er genieten van de treffer. Hij was vlak voor de goal geblesseerd geraakt en moest met een pijnlijke vinger naar de kant. Bart Ramselaar verving De Jong. 

Joshua Brenet viert feest met de fans.

Joshua Brenet viert feest met de fans.

Vervolgens liet een aantal Ajax-supporters zich voor een moment van hun slechtste kant zien. Er ontstond een gevaarlijke situatie toen fans van de Amsterdamse club brandende fakkels in een PSV-vak wierpen.

Lees ook: Ajax loopt rood aan in Eindhoven - Van Ginkel: 'We hebben geheerst'

In het vervolg drong PSV niet meer aan en maakte tot tien minuten voor tijd een gelaten indruk. Vervolgens kreeg Ajax opvallend genoeg toch nog twee rode kaarten.  Eerst kreeg Nico Tagliafico tien minuten voor tijd nog de rode prent. Met twee gele kaarten op zak moest de international van Argentinië naar de kant. Een tackle op de benen van Lozano koste Tagliafico de kop. Siem de Jong, vorig seizoen nog speler met PSV, moest vertrekken omdat hij op de voet van Santiago Arias ging staan.

In de slotfase gunde Cocu keeper Jeroen Zoet nog een publiekswissel. De Oranje-international verliet onder een klaterend applaus het veld. Eloy Room was zijn vervanger. Een minuut later floot Makkelie af en was de landstitel voor PSV een feit.