Sport/Voetbal
1921831778
Voetbal

Assistent-trainer Leeuwinnen nuchter onder soap rond afwezigheid Brit

’Invalbondscoach’ Jessica Torny: ’Geen last van gehad dat Mark Parsons er niet was’

Jessica Torny (l), hier nog mét Mark Parsons

Jessica Torny (l), hier nog mét Mark Parsons

AMSTERDAM/LARNACA - Assistent-trainer Jessica Torny (41) zwaaide door de onverwacht lange afwezigheid van bondscoach Mark Parsons vier dagen de scepter bij de Oranje Leeuwinnen. De Nederlandse coach vond het naar eigen zeggen allemaal niet zo spannend en hield zich in aanloop naar het WK-kwalificatieduel op en tegen Cyprus gewoon aan het afgesproken programma. Ze leefde vooral mee met haar ’baas’, vertelde ze donderdag, vlak voor Parsons arriveerde.

Jessica Torny (l), hier nog mét Mark Parsons

Jessica Torny (l), hier nog mét Mark Parsons

„Dat wordt een beetje vergeten, maar voor Mark is dit natuurlijk het meest vervelende wat er kon gebeuren”, aldus Torny, die de afgelopen periode al nauwgezet contact had met de zes jaar jongere Amerikaanse Brit en daardoor sowieso al wist welke kant de opvolger van Sarina Wiegman op wil. Bovendien was er deze week aan de lopende band telefonisch en digitaal contact geweest.

De coronapandemie was in dit geval een klein voordeel, legde Torny uit. „Doordat we in deze tijd rekening moeten houden met het wegvallen van iemand door een positieve test zijn we beter voorbereid dan vroeger misschien het geval was.”

’Klinkt misschien gek’

Eigenlijk liep de voorbereiding op het duel van vrijdag zoals gepland, benadrukte Torny. „Er wordt super goed getraind en wij hebben er eerlijk gezegd geen last van dat Mark er niet is. Ook al klinkt dat misschien gek. Natuurlijk vinden het wel heel fijn wanneer Mark straks gewoon weer aansluit.”

Of Torny het stiekem niet leuk had gevonden als Parsons de wedstrijd tegen Cyprus had gemist, waardoor ze had kunnen debuteren als bondscoach? „Nee, helemaal niet. Ik ben gewoon een assistent-trainer”, pareerde ze stellig.

Geen groot issue

Torny, één van de vier Nederlandse vrouwen met het hoogste trainersdiploma op zak, heeft nooit ontkend dat het haar droom is om op termijn de Oranje Leeuwinnen te leiden en stak dat ook nu niet onder stoelen of banken. „Het is waar dat ik nu een beetje kan ruiken aan het bondscoachschap, maar laten we het daar op houden. Ik heb als assistent een supermooie positie, doe veel ervaring op en geniet elke dag. Het bondscoachschap is nu nog niet aan de orde, al is het waar dat het mijn ambitie is om ooit voor de groep te staan.”

Jackie Groenen

Jackie Groenen

Ook de speelsters lieten zich niet gek maken door de afwezigheid van Parsons. „Persoonlijk vind ik het geen heel groot issue”, aldus Jackie Groenen. „We zijn allemaal verstandig en volwassen genoeg om hiermee om te gaan. Bovendien beschikken we over een grote en ervaren staf. Via de computer hebben we als team en per linie nog enkele online-meetings gehad met Mark. Daar zijn we door corona inmiddels ook wel aan gewend geraakt.”

Dubbelrol

Parsons vervult nog tot maximaal eind november een dubbelrol. Naast het bondscoachschap is de 35-jarige Engelsman ook trainer van Portland Thorns. Met die club stelde hij zondag de eerste plaats in de Amerikaanse competitie veilig. Komende maand volgen de play-offs.

Aanvankelijk zou Parsons zich dinsdag in Nederland melden. Volgens de KNVB liep de reis van de bondscoach echter vertraging op door een wijziging in het vluchtschema. Daardoor moest Parsons zijn reisdocumenten laten opsturen en omdat e papieren vervolgens zoekraakten, duurde alles nóg langer de gepland. Donderdagmiddag was hij op weg naar Cyprus.