Sport/Wielrennen
192256952
Wielrennen

Dumoulin: ’Dit was slecht, ik wist het na een paar minuten al’

Tom Dumoulin.

Tom Dumoulin.

IMOLA - Tom Dumoulin kon zijn goede optreden in de tijdrit van vorige week in de Tour de France op het WK geen vervolg geven. De Limburger van Jumbo-Visma eindigde vrijdag op het racecircuit van Imola op de tiende plaats.

Tom Dumoulin.

Tom Dumoulin.

„Ik wist al na een paar minuten dat het hem niet ging worden. Ik had gewoon geen goede benen, dit was een slechte tijdrit”, concludeerde Dumoulin.

Hij gaf over een kleine 32 kilometer 1 minuut en 14 seconden toe op de winnaar, de Italiaan Filippo Ganna. Dumoulin was eerder wereldkampioen tijdrijden in 2017 en veroverde ook een keer zilver (2018) en brons (2014).

„Ik ben blijven knokken tot de finish. Wat moet je anders?” vroeg hij zich af. Zijn schakelsysteem hield er ook nog mee op, terwijl hij in de slotfase bijna een bocht miste. „Als het moet, ben ik best een kunstenaar op de fiets”, zo kon hij er nog om lachen.

Iets wonderlijks

Dumoulin liet bij het enige meetpunt onderweg nog wel de vijfde tijd noteren. „Ik wist dat het verschil in het eerste deel gemaakt moest worden. Toen heb ik een beetje over de limiet gereden in de hoop dat er nog iets wonderlijks zou gebeuren met mijn benen.”

Jos van Emden, de andere Nederlandse deelnemer, werd teleurstellend 21e. „Het was moeilijk om een ritme te vinden in het begin met wind tegen”, zei Van Emden. „Het is een kwestie van werken. Ik denk dat de Tour-renners echt in het voordeel zijn, omdat zij op de terugweg door kunnen schakelen. Dat lukte mij niet. Het was zeker geen slechte tijdrit, maar ik heb ze ook beter gereden.”

Wout van Aert gold als een van de favorieten, maar de Italiaan Ganna was te sterk voor de renner van Jumbo-Visma, die teleurgesteld was over het zilver. „Maar ik kon niet sneller en het verschil is heel groot. Dus een tweede plaats is iets waar ik tevreden mee moet zijn.”

„Ik was snel vertrokken, maar kon dat ritme niet vasthouden in het laatste stuk van het eerste deel met de wind flink tegen”, vertelde Van Aert. „Ik wilde wel sneller, maar het lukte gewoonweg niet. In het tweede deel ging het dan weer perfect. Als ik naar mijn waarden kijk, heb ik echt een toptijdrit gereden. Ik versla hier heel veel sterke renners, maar Ganna was gewoon beter. Hij heeft hier 100 procent naartoe kunnen werken. Dat zie je. Ik had hem wel verwacht, maar ik had niet gedacht dat het verschil zo groot zou zijn.”

Ganna, die de Tour niet reed, was over ruim 31 kilometer 26 seconden sneller dan de Belg, die ook zondag in de wegwedstrijd bij de favorieten behoort. „Ik ken het parcours nog niet, we gaan het verkennen. Dan zal ik meer weten, maar ik kijk er wel naar uit.”

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop