Nieuws/Sport
1923036224
Sport

Belgische Marokkaan raakt zege en plek op ranglijst kwijt

Glory schorst Jamal Ben Saddik na overtreden dopingregels

Jamal Ben Saddik komt voorlopig niet in actie namens Glory.

Jamal Ben Saddik komt voorlopig niet in actie namens Glory.

AMSTERDAM - Glory heeft Jamal Ben Saddik (32) voor vijftien maanden geschorst, uit de zwaargewicht-ranking verwijderd en de laatste zege van de Belgische Marokkaan veranderd in een ’no contest’.

Jamal Ben Saddik komt voorlopig niet in actie namens Glory.

Jamal Ben Saddik komt voorlopig niet in actie namens Glory.

„Jamal is gediskwalificeerd, omdat hij de antidopingregels heeft overtreden”, is de kickboksorganisatie duidelijk nadat vorige maand vanwege privacyregelgeving geen verdere informatie kon worden verstrekt.

Toen werd bekend dat er een intern onderzoek was ingesteld naar Ben Saddik, omdat de vechter op 20 augustus vorig jaar tegen de lamp was gelopen na zijn knock-out-zege op Benjamin Adegbuyi. In Düsseldorf leverde hij toen een positieve plas in. De schorsing is met terugwerkende kracht ingegaan op de dag het gevecht.

Adegbuyi reageerde woensdag op Twitter op de schorsing van Ben Saddik. „Haters zullen altijd haten, cheaters zullen altijd cheaten.”

Ben Saddik zette zijn werkgever in januari onder druk met een veredeld dreigement, waarna Glory zich genoodzaakt voelde te reageren. ,,Als ik voor juli geen partij krijg, beloof ik dat ik met pensioen ga”, sprak Ben Saddik. Na vragen van De Telegraaf meldde de kickboksorganisatie dat de vechter voor de zomer mogelijk helemaal niet in actie kon komen, vanwege het onderzoek dat naar hem liep.

Het is niet de eerste keer dat Ben Saddik wordt gestraft vanwege een dopingovertreding. In 2015 werd hij na een overwinning op Anderson Silva in Las Vegas ook al betrapt op het gebruik van een verboden middel. Ook die zege kreeg het stempel ’no contest’.

Zwaar weer

De zwaargewichtdivisie van Glory verkeert momenteel in zwaar weer. Kampioen en smaakmaker Rico Verhoeven kan voorlopig niet in actie komen vanwege een knieblessure. Rond andere grote name heerst onduidelijkheid. Badr Hari gaat mogelijk met pensioen, terwijl Alistair Overeem ook in een dopingzaak is verwikkeld. Zijn kamp heeft nog niets gemeld over een eventuele uitslag van de b-staal.

Luister ook naar de nieuwste aflevering van de vechtsportpodcast De Rechtse Directe met Glory-matchmaker Robbie Timmers: