Sport/Autosport
1923279
Autosport

Raceleider: 'Ik verwacht dat Verstappen voorzichtiger wordt'

Max Verstappen

Max Verstappen

Max Verstappen zal ongetwijfeld voorzichtiger worden tijdens de komende Formule 1-races.

Max Verstappen

Max Verstappen

Dat verwacht wedstrijdleider van de internationale bond FIA Charlie Whiting, die heeft gezien dat de Limburgse coureur inmiddels vijf strafpunten op zijn racelicentie heeft. Voor zijn aanrijding met Sebastian Vettel afgelopen zondag in de Grote Prijs van China kreeg de Nederlander naast een straftijd van tien seconden ook twee strafpunten.

Beter opletten

"Die strafpunten zijn bedoeld om de coureur te laten inzien dat hij wat beter moet opletten. Hij heeft er nu vijf, dus ik neem aan dat Verstappen wat voorzichtiger zal worden", zei Whiting op de website autosport.com. Een coureur die binnen een periode van twaalf maanden tijd twaalf strafpunten opbouwt, wordt voor één Formule 1-race geschorst. Voor Verstappen eindigt die periode na de Grote Prijs van Hongarije op 29 juli. Pas dan begint hij weer op nul.

Lees ook: - 'Bittere pil voor Max Verstappen' - Verstappen mag dromen van titelstrijd

Verstappen kreeg eerder twee strafpunten voor een aanrijding met zijn teamgenoot Daniel Ricciardo in de eerste ronde van de GP van Hongarije vorig jaar juli. Ook ontving hij een strafpunt voor een inhaalactie buiten de baan tijdens de GP van de Verenigde Staten in oktober. De wedstrijdleiding nam zijn touché met Lewis Hamilton in de GP van Bahrein van dit jaar ook onder de loep, maar zag toen af van een straf.

Verantwoordelijkheid

Whiting was te spreken over de volwassen reactie van de Nederlander in China. Hij bood direct na de race op het circuit van Shanghai zijn excuses aan bij Vettel. "Hij nam de verantwoordelijkheid en verontschuldigde zich meteen. Ik zag geen aanleiding hem ook nog eens op zijn fout te wijzen in een onderhoud."