Nieuws/Sport
192703
Sport

NBA baalt van afwezigheid Chinese basketballers

Yao Ming in 2006

Yao Ming in 2006

OAKLAND - Het huidige gebrek aan Chinese spelers in de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie frustreert de directie van de NBA. ,,Hoe is het mogelijk dat China momenteel niet is vertegenwoordigd in onze liga?'', vroeg commissaris Adam Silver zich in Oakland af, vlak voor het begin van het eerste duel in de finale tussen Golden State Warriors en Cleveland Cavaliers (113-91).

Yao Ming in 2006

Yao Ming in 2006

,,Er wordt in China meer dan ooit basketbal gespeeld'', vervolgde Silver. ,,De NBA wordt tevens in China beter bekeken dan waar dan ook in de wereld. Met een bevolkingsaantal van 1,3 miljard is het toch raar dat er geen Chinezen in de NBA actief zijn, zeker als je bekijkt dat relatief kleine landen als Litouwen, Servië en Letland wel diverse spelers hier hebben rondlopen.''

Met de hulp van de voormalige NBA-ster Yao Ming, achtvoudig All-Star, wil Silver structureel werk gaan maken van de instroom van Chinese spelers in de NBA. Daartoe zullen onder meer in China basketbalacademies worden opgezet. Ming is de huidige leider van de Chinese basketbalbond (CBA).