Sport/Wielrennen
1927107486
Wielrennen

Van Vleuten grijpt de macht in Giro Rosa

Annemiek van Vleuten

Annemiek van Vleuten

Annemiek van Vleuten heeft de vijfde etappe van de Giro Rosa gewonnen. De wielrenster van Mitchelton-Scott kwam in de zware bergrit solo over de finishstreep bij het Lago di Cancano.

Annemiek van Vleuten

Annemiek van Vleuten

De nummer twee Lucinda Brand kwam binnen op een achterstand van meer dan twee minuten. Ze won de sprint van een eerste achtervolgende groep voor de Poolse Katarzyna Niewiadoma. Van Vleuten, die vorig jaar de eindzege pakte in de Ronde van Italië voor vrouwen, greep ook de roze leiderstrui.

Eigenlijk zou de rit finishen op de Passo di Gavia, maar de beklimming van de mythische bergpas was niet mogelijk en werd geschrapt. De 87 kilometer lange rit, waarin Niewiadoma in het roze was vertrokken, was een lange aanloop naar de beklimming van de Torri de Fraele.

De 36-jarige Van Vleuten was in goeden doen dinsdag. Ze nam telkens het initiatief en op een kleine 10 kilometer van de top reed ze weg uit het peloton. In korte tijd pakte ze een voorsprong, reed ze virtueel in het roze en dat gaf de Wageningse wereldkampioene tijdrijden niet meer weg.

„Toen ze besloten de Gavia eruit te halen, wist ik dat het moeilijker zou zijn om veel tijdwinst te boeken. Ik wist dat ik vanaf beneden moest aanvallen om een zo groot mogelijk voorsprong te krijgen, dus het was 10 kilometer afzien”, zei Van Vleuten.

„Ik ben heel trots om de roze trui opnieuw te dragen, want dat is altijd mijn droom geweest. Ik ben blij dat ik vandaag mijn benen heb kunnen gebruiken, want het was de afgelopen dagen een beetje een wachtspel.”

In het algemeen klassement heeft Van Vleuten 2 minuten en 16 seconden voorsprong op Niewiadoma.