Sport/Voetbal
1927412814
Voetbal

Statement Oranje: ’Football supports change’

Oranje met de statement-shirts.

Oranje met de statement-shirts.

Zoals eerder al aangekondigd door Matthijs de Ligt heeft het Nederlands elftal nu ook een statement gemaakt tegen de wantoestanden rond de bouw van de stadions in Qatar, waar over anderhalf jaar het wereldkampioenschap wordt gehouden.

Oranje met de statement-shirts.

Oranje met de statement-shirts.

De ploeg van bondscoach Frank de Boer verscheen zaterdagavond in zwarte shirts op het veld, met daarop de tekst: ’Football supports change.’ Diezelfde tekst staat op aanvoerdersband van Georginio Wijnaldum. Denemarken draagt zondagavond hetzelfde shirt tegen Moldavië. De KNVB hoopt dat er snel veel landen volgen, zodat de actie aan kracht wint.

De KNVB legde rond de aftrap van het duel met de Letten via haar eigen kanalen uit waar Football Supports Change voor staat. „Een band om je arm betekent in het voetbal echt wat”, meldt de bond.

„Je leidt je elftal; in je club, voor je land, er wordt naar je gekeken. Een armband in het voetbal heeft impact, altijd. Vaak als we rouwen, maar ook als we iets willen zeggen. Voor vrijheid, tolerantie, inclusiviteit dragen we banden. Dan zijn we collectief aanvoerders. Als het moet, als we vinden dat iets niet kan of juist anders moet. Zoals nu: ’Football Supports Change. Overal. Ook in Qatar. Qatar is het land waar we straks graag wereldkampioen willen worden. Maar niet zonder ook buiten de lijnen te kijken. Ons voetbal zetten we daarom in voor verandering. Gezamenlijk.”