19307
Schaatsen

'Alsof je in een donkere kamer staat en je slaat ineens de koelkast open'

Uitzonderlijk veel licht in Thialf

Gemengde gevoelens na eerste oficiele wedstrijd in vernieuwde Thialf

Gemengde gevoelens na eerste oficiele wedstrijd in vernieuwde Thialf

HEERENVEEN - De eerste officiële wedstrijd in het vernieuwde Thialf zit erop. Qua prestaties van de Nederlandse schaatsers hield het nog niet over bij de vierde World Cup van het seizoen. Qua sfeer in het stadion ook niet. „Alsof je in een donkere kamer staat en je slaat ineens de koelkast open”, was de metafoor van Dai Dai Ntab.

Gemengde gevoelens na eerste oficiele wedstrijd in vernieuwde Thialf

Gemengde gevoelens na eerste oficiele wedstrijd in vernieuwde Thialf

Daarmee doelde de rijder van Team Plantina vooral op het uitzonderlijk vele licht op de ijsbaan. De lichtsterkte in de hal is 2400 lux, zo’n 900 lux meer dan in het vorige Thialf. Daardoor ervaar je meteen een wow-effect als je het stadion binnenloopt. Vooral Ntab vond de hal daardoor wat kil aandoen. Maar dat kwam ongetwijfeld ook doordat er - zoals altijd op de eerste wedstrijddag van een World Cup - weinig publiek was. Daardoor stond Thialf nog niet als vanouds in vuur en vlam.

Voor de Nederlandse fans die wél aanwezig waren, viel er weinig te juichen. Op de 500 meter mannen eindigde Jan Smeekens als beste Nederlander op de achtste plaats (34.96). Bij de vrouwen was Marrit Leenstra de snelste van het land in 38.72, goed voor een zestiende plaats. Ntab, die vorige week in Astana verrassend eerste en vierde werd op de 500 meter, moest genoegen nemen met een teleurstellende twaalfde plek (35.01) op die afstand.

„Ik heb geen idee waar het fout ging”, zei Ntab. „Ik heb me niet anders dan anders voorbereid en dacht dat ik wel lekker reed, maar qua tijd viel het tegen. Ik vond het wel heel gaaf om de eerste wedstrijd in het nieuwe Thialf te rijden. Het ijs is heel goed. Alleen snap ik niet dat de organisatie een van de meest populaire afstanden laat verrijden op een dag dat er amper publiek zit. Best wel jammer.”

Smeekens: „Ik weet zeker dat het mooiste qua sfeer en prestaties nog gaat komen en dat Thialf de komende dagen rammetjevol zit. Hoewel ik graag iets harder had gereden, ben ik wel enthousiast over de eerste race in dit vernieuwde stadion. De temperatuur is beter en het ijs is constanter en iets sneller. Als het straks ook nog losgaat met het publiek, is het helemaal goed.”

Ruslan Murashov won de 500 meter mannen overtuigend in 34.50. Bij de vrouwen was de Japanse Nao Kodaira wederom de sterkste (37.69). Na haar gouden medailles in Harbin en Nagano sloeg ze de derde World Cup in Astana over, maar in Heerenveen liet ze weer zien dat ze momenteel moeilijk is te verslaan op de kortste afstand. „Als ik allrounders-benen zou hebben, zou ik de hele dag op deze ijsbaan willen schaatsen”, glom Kodaira, die zo’n twee jaar in Nederland trainde onder Marianne Timmer en Gianni Romme. „Het ijs is heel goed en mooi, veel beter dan het was. Ik vind het al een grote eer om hier te rijden, laat staan de eerste officiële wedstrijd te winnen.”