Sport/WK voetbal
1931112691
WK voetbal

Opsteker voor Oranje: Frimpong en De Vrij zijn fit en sluiten weer aan

Jeremie Frimpong met Louis van Gaal.

Jeremie Frimpong met Louis van Gaal.

Jeremie Frimpong en Stefan de Vrij sluiten donderdag weer aan bij de groepstraining van het Nederlands elftal. De verdedigers zijn hersteld van blessures.

Jeremie Frimpong met Louis van Gaal.

Jeremie Frimpong met Louis van Gaal.

Frimpong liep woensdag een blessure aan zijn rechterenkel op. Dat gebeurde nadat de rechterverdediger van Bayer Leverkusen een duel aanging met spits Wout Weghorst. Frimpong moest zijn enkel laten intapen en kwam later terug het veld opgelopen.

Naast Frimpong is ook De Vrij op tijd hersteld voor de achtste finale van zaterdag tegen de Verenigde Staten. De verdediger van Internazionale deed woensdag in zijn eentje loopoefeningen.

Frimpong en De Vrij kwamen in de drie groepswedstrijden op het WK niet in actie.

De Roon: ’We zijn zoekende, dat is duidelijk’

Marten de Roon is het ermee eens dat het veldspel van het Nederlands elftal op het WK voetbal tot dusverre tegenvalt. „We zijn zoekende, dat is duidelijk”, zei de middenvelder donderdag voor het begin van de training van Oranje in Doha.

De Roon deed dinsdag tegen Qatar (2-0) voor het eerst mee. Bondscoach Louis van Gaal gaf in de twee voorgaande duels naast Frenkie de Jong de voorkeur aan Steven Berghuis en Teun Koopmeiners.

„We hopen dat het beter wordt, dat hopen we met z’n allen”, aldus De Roon. „Maar het eerste doel is om weer een ronde verder te komen. We zijn hier niet bewust slecht aan het spelen. Misschien dat een van jullie de oplossing heeft?”, vroeg hij aan de aanwezige journalisten.

Airco’s

Steeds meer spelers van het Nederlands elftal lijken bij het WK voetbal last te hebben van de vele airco’s in de stadions. Waar eerder Frenkie de Jong tijdens een persconferentie verkouden en met nasale stem aanschoof, was dat donderdag het geval bij De Roon.

„Ik ben wat verkouden, maar voor de rest voel ik me prima”, zei De Roon. „Ik heb iets te dicht bij Frenkie gespeeld, denk ik”, grapte De Roon.

Eerder klaagde de Braziliaan Antony over de airco’s bij het WK in Qatar. De temperatuurverschillen zijn op sommige plekken groot. Overdag is het in Doha nog bijna 30 graden.

Denzel Dumfries tijdens de persconferentie.

Denzel Dumfries tijdens de persconferentie.

Dumfries krijgt kritiek mee maar probeert zich af te sluiten

Denzel Dumfries heeft de kritiek op het Nederlands elftal tijdens de groepsfase van het WK in Qatar meegekregen. De speler van Internazionale probeert zich daarvoor zoveel mogelijk af te sluiten, zei hij donderdag in aanloop naar de achtste finale tegen de Verenigde Staten.

„Natuurlijk hoor je dat”, aldus Dumfries, die vorig jaar zomer tijdens het EK met twee doelpunten de uitblinker was bij Oranje, dat onder leiding van bondscoach Frank de Boer in de achtste finales strandde tegen Tsjechië.

Op het WK in Qatar heeft Dumfries nog weinig indruk weten te maken. In het huidige 5-3-2-systeem wordt veel verwacht van de zogenoemde ’wingbacks’, Dumfries en Daley Blind. Maar van de vleugels komen voorlopig weinig goede voorzetten en bruikbare ballen.

„Ik heb er alle vertrouwen in dat het beter kan”, sprak Dumfries, die soms vrij hoog op het veld staat. „Maar dat doe ik natuurlijk met een reden. Daar sta ik niet zomaar. Ik denk dat wij bepaalde ruimtes moeten aanvallen. Ik kan als rechtervleugelverdediger bepaalde ruimtes opentrekken voor de spitsen.”