Sport/Voetbal
1932103789
Voetbal

CL-opponent Ajax zet coach op straat om winst Spaanse beker

Valencia-trainer werd om bijzondere reden ontslagen

Voormalig Valencia-trainer Marcelino Garcia.

Voormalig Valencia-trainer Marcelino Garcia.

VALENCIA - Trainer Marcelino denkt dat eigenaar Peter Lim van Valencia hem heeft ontslagen vanwege de winst van de Copa del Rey. Volgens Marcelino wilde de clubleiding dat hij zich met zijn ploeg volledig zou richten op kwalificatie voor de Champions League en niet op het winnen van de Spaanse beker.

Voormalig Valencia-trainer Marcelino Garcia.

Voormalig Valencia-trainer Marcelino Garcia.

„Tijdens het seizoen kregen we berichten ’van boven’ en van anderen dat we ons maar beter konden laten uitschakelen in de Copa”, zei Marcelino vrijdag op een persconferentie, waar hij reageerde op zijn verrassende ontslag.

Valencia verbaasde woensdag de voetbalwereld met de mededeling dat Marcelino op straat is gezet. De 54-jarige Spanjaard leidde de club twee jaar op rij naar de vierde plaats in La Liga en daarmee een plek in de Champions League. Afgelopen seizoen won Valencia ook de Spaanse beker, de eerste prijs van de club in elf jaar tijd.

„Voor de clubleiding was het bekertoernooi bijzaak, ze zeiden dat we daarmee onze kansen op de Champions League in gevaar brachten. Maar de realiteit was dat onze bekersuccessen juist voor extra motivatie zorgden. De fans wilden dat we de beker zouden winnen en de spelers en trainers wilden dat ook. We zijn er met met volle overtuiging voor gegaan. Toen ik in juli naar Singapore ging om Lim te bezoeken, feliciteerde hij me niet met het winnen van de beker. Alleen met de kwalificatie voor de Champions League. Daar was ik nogal verbaasd over. Ik denk dat de hele situatie met de bekerwinst de aanleiding is geweest om mij nu te ontslaan.”

Met Albert Celades als vervanger van Marcelino speelt Valencia zaterdag in Camp Nou tegen Barcelona, de ploeg die het versloeg in de bekerfinale. Het elftal van doelman Jasper Cillessen speelt drie dagen later in de Champions League tegen Chelsea. Ajax zit in dezelfde groep.