Sport/Schaatsen
1932675871
Schaatsen

Hein Otterspeer pakt derde nationale sprinttitel en EK-ticket

Hein Otterspeer.

Hein Otterspeer.

HEERENVEEN - Hein Otterspeer heeft zich bij de NK sprint op de afsluitende 1000 meter niet meer laten verrassen. De 32-jarige klassementsleider had na een bekeken race aan de derde tijd (1.08,78) voldoende om zijn derde titel bij dit toernooi binnen te halen.

Hein Otterspeer.

Hein Otterspeer.

Otterspeer was eerder in 2015 en 2019 de beste sprinter van Nederland. Het podium in het lege Thialf was volledig gevuld met rijders van Team Jumbo-Visma. Kai Verbij pakte zilver in het eindklassement. De kampioen van 2016 reed op de tweede 1000 meter de tweede tijd: 1.08,62. Het brons was voor Dai Dai N’tab, die de vierkamp beëindigde met de zesde tijd: 1.09,28.

Thomas Krol, ook van Jumbo-Visma, zegevierde op de tweede 1000 meter met een tijd van 1.08,34. Hij belandde daarmee op de vierde plek in de eindstand.

Otterspeer kreeg in zijn lange loopbaan meer dan eens te maken met pech, blessures of andere tegenslag, maar dit keer was hij in het lege Thialf twee dagen de meest constante sprinter. „Deze titel doet me echt heel veel”, liet hij opgetogen weten. „Alles en iedereen stond er en dan is het echt wel kicken als je het kampioenschap op deze manier naar huis rijdt. Ik ben supertrots en superblij.”

Otterspeer verdiende met zijn triomf in Heerenveen een ticket voor de EK sprint half januari in Thialf. „Nu moet het ook internationaal gaan gebeuren. Ik heb al wel een bronzen en zilveren WK-medaille behaald, maar nog geen titel. Ik heb nu wel het gevoel dat goud ook internationaal steeds dichterbij komt.”