Nieuws/Sport
19331
Sport

Wouda na goud Puts: 'Dit had ik niet aan zien komen'

Jesse Puts

Jesse Puts

WINDSOR - Marcel Wouda zei voorafgaand aan de WK kortebaan al hoge verwachtingen te hebben van Jesse Puts, maar toch werd ook de hoofdcoach van de Nederlandse zwemploeg vrijdag compleet verrast. Puts (22) veroverde in het 25 meterbad de wereldtitel op de 50 meter vrije slag. ,,Dat Jesse hier iemand als Vladimir Morozov eraf zwemt, is ronduit verrassend. Dit had ik niet aan zien komen'', zei Wouda vanuit Windsor. ,,Een geweldige prestatie.''

Jesse Puts

Jesse Puts

Puts tikte in baan 7 als eerste aan in 21,10 seconden, net boven het Nederlands record dat hij onlangs in Hoofddorp op 21,05 zette. Het bleek bij de WK genoeg voor goud. Na Marcel Wouda en Maarten van der Weijden is Puts de derde Nederlandse wereldkampioen bij de mannen. ,,Jesse is al een tijdje goed bezig, samen met zijn trainers Herman van den Berg en Sven Jaeger. Dit is een geweldig resultaat'', aldus Wouda.

Opvallend genoeg traint Puts niet bij één van de twee grote Nederlandse zwemcentra, in Amsterdam en Eindhoven, maar in Nieuwegein bij Aquarijn. De Utrechter maakt daar grote stappen als sprinter. Hij miste afgelopen zomer op drie honderdsten van een seconde de limiet voor de Olympische Spelen op de 50 vrij, maar zette die teleurstelling om in extra motivatie. Puts maakte de afgelopen maanden indruk met snelle tijden en beleefde vrijdagavond in Windsor zijn internationale doorbraak.

Wouda wees de suggestie van de hand dat Puts zich wellicht nog sneller kan ontwikkelen als hij naar Amsterdam of Eindhoven gaat. ,,Hij heeft nu een programma dat werkt, dat staat als een paal boven water. Ik zie geen enkele reden om die jongen daaruit te halen. We zijn wel al in gesprek hoe we Jesse en zijn coaches kunnen helpen om hen te ondersteunen.''

Met een wereldtitel op zak, hoopt Puts komend jaar ook op de langebaan de strijd te kunnen aangaan met de wereldtop. ,,Hij heeft altijd al enorm goede 'skills' gehad en ontwikkelt zich nu ook in het zwemmen, hij gaat steeds harder. De komende maanden moet blijken hoe hij dat gaat omzetten naar de langebaan, maar potentie heeft hij zeker. Dit goud is veelbelovend'', aldus Wouda.