Sport/Voetbal
1934614908
Voetbal

KNVB denkt dat stijging niet te vermijden is

Grote zorgen bij spelersvakbonden om ’lekkende’ voetbalbubbel

Sparta Rotterdam is een van de clubs in de Eredivisie waar het coronavirus binnen de spelersgroep geconstateerd werd.

Sparta Rotterdam is een van de clubs in de Eredivisie waar het coronavirus binnen de spelersgroep geconstateerd werd.

HOOFDDORP - De internationale spelersvakbond FIFPRO en de Nederlandse belangenvereniging VVCS maken zich zorgen om het toenemende aantal coronabesmettingen in de voetballerij.

Sparta Rotterdam is een van de clubs in de Eredivisie waar het coronavirus binnen de spelersgroep geconstateerd werd.

Sparta Rotterdam is een van de clubs in de Eredivisie waar het coronavirus binnen de spelersgroep geconstateerd werd.

De ’bubbel’ die alle clubs hebben gecreëerd, blijkt lang niet altijd waterdicht. „Er zijn heel veel vraagtekens, we weten eigenlijk niet eens wat de dag van morgen brengt”, zegt Vincent Gouttebarge, hoofd medische zaken bij FIFPRO. „We gaan verschillende scenario’s uitwerken voor de komende periode, als de tweede golf er echt aan komt. Maar het is zó lastig om beleid te maken met zoveel onzekerheid en zoveel verschillen tussen alle landen wat betreft de aanpak.”

Bij de VVCS zijn die zorgen er ook. Voorzitter Evgeniy Levchenko en zijn kompanen zaten maandag weer eens met elkaar om de tafel op het hoofdkantoor in Hoofddorp. „De afgelopen maanden gingen de meeste vergaderingen online. Maar we vonden het gezien de situatie nodig om weer even bij elkaar te komen”, aldus Levchenko.

Vooralsnog zijn in Nederland vijf competitiewedstrijden uitgesteld vanwege meerdere coronabesmettingen binnen een club. AZ werd afgelopen week hard getroffen en PSV miste zondag zes spelers vanwege positieve testuitslagen. „We zien de aantallen stijgen. Dat is verontrustend”, aldus Levchenko. „Je kan voetballers wel testen, maar je kan ze niet buiten de maatschappij plaatsen. Hoe je het ook wendt of keert: het systeem is niet waterdicht.”

In navolging van de amateursport ook de profcompetities stilleggen, is momenteel niet aan de orde. „Maar als clubs wedstrijden moeten spelen zonder hun belangrijkste spelers, is dat ook een beetje competitievervalsing”, aldus Levchenko. Het is een dilemma voor alle betrokken partijen. Aan de ene kant staat de gezondheid van de spelers voorop, aan de andere kant moeten ze ook een bedrijfstak overeind houden. „Voor ons is vooral van belang dat de spelers geen gevaar lopen en hier geen blijvend letsel aan kunnen overhouden”, benadrukt Levchenko.

Geheugenverlies, concentratieproblemen, pijn op de borst; het zijn veelgehoorde klachten bij mensen die besmet zijn geweest. „Het lastige is dat we nog heel weinig weten over wat het virus kan veroorzaken bij relatief jonge sporters”, zegt Gouttebarge. Medische experts onderzoeken wat de gevolgen van een coronabesmetting kunnen zijn. „Niemand blijkt immuun te zijn voor Covid-19. Ook voor een sporter kan een besmetting zijn of haar carrière beïnvloeden. Maar we hebben wel de wetenschappelijke evidentie nodig om daar beleid op te kunnen maken.”

Levchenko: „De komende periode wordt cruciaal. Hoe we hier doorheen komen, zal bepalen of we kunnen doorgaan met de competitie. Het blijft een kwestie van heel erg opletten, afstand houden en zo min mogelijk met elkaar in contact komen. Daar blijven we allemaal op hameren.”

KNVB

De KNVB denkt niet dat het stijgende aantal coronabesmettingen in het betaald voetbal te vermijden is.

„Door de oplopende coronacijfers in de samenleving zijn besmettingen niet uit te sluiten omdat de spelers aan het eind van de dag naar huis gaan. Volgens het RIVM vindt het overgrote deel van de besmettingen thuis - bij familie en vrienden - plaats. Dankzij de uitvoerige protocollen zijn de basisregels op de clubs gewaarborgd”, aldus een woordvoerder van de voetbalbond.

„Dankzij alle maatregelen worden besmettingen juist voorkomen. Ook spelers zonder klachten worden minimaal tweemaal per week getest en als de uitslag toch positief is, kunnen zij direct worden geïsoleerd van de rest. In de samenleving worden alleen mensen met klachten getest; het betaald voetbal levert dus ook nieuwe inzichten op. En alleen negatief geteste spelers komen het veld op, dus kunnen wedstrijden veilig doorgaan.”

AZ

In andere sporten en ook in andere voetbalcompetities werden spelers in een strengere bubbel geplaatst, waarbij contact met de buitenwereld verboden was. De sporters overnachtten in hotels en mochten zich alleen op hun hotelkamer of op het sportcomplex begeven. „We denken overal over na en ik hoorde dat dit werd gesuggereerd. Maar op dit moment is dat nog niet aan de orde”, aldus een woordvoerder van AZ, dat zwaar werd getroffen door het coronavirus.

De afgelopen weken werden ook de Brabantse clubs PSV en NAC Breda getroffen door het virus. NAC trad maandagavond met een zwaar gedevalueerd elftal aan in de KNVB-beker. De ploeg van trainer Maurice Steijn was kansloos in de uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles. Het werd uiteindelijk 6-0, al stond het binnen twintig minuten al 5-0.