Sport/Darts
1934899
Darts

Speciale boost voor Hagenaar via telefoon

Barney ergert zich groen en geel

Raymond van Barneveld bij zijn opkomst.

Raymond van Barneveld bij zijn opkomst.

Raymond van Barneveld kreeg vlak voor zijn gewonnen Premier League-duel met Simon Whitlock nog even een flinke boost. En die kon de darter goed gebruiken.

Raymond van Barneveld bij zijn opkomst.

Raymond van Barneveld bij zijn opkomst.

“Met ingooien ging het helemaal niet goed”, verklaarde de 50-jarige Hagenaar in Ahoy. “Ik ging met de staart tussen mijn benen het podium op. Mijn schoonzoon stond in het publiek en liet zijn telefoon zien met daarop mijn lachende kleinzoon (via een FaceTime-verbinding, red.). Dat gaf mij een boost. Je mist je gezin en je mist familie wekelijks. Mijn kleinkinderen hebben een speciaal plekje in mijn hart.”

Lees ook: - Van Gerwen druipt af in Ahoy

‘Barney’ produceerde een gemiddelde van 101, maar baalde desondanks van de omstandigheden. “Er stond veel wind”, verzuchtte de vijfvoudig wereldkampioen. “Er stonden twee deuren open. Het tochtte verschrikkelijk. Wind is dodelijk voor de sport.”

Van Barneveld boekt een fraaie zege.

Van Barneveld boekt een fraaie zege.

Twee jaar geleden klaagden de spelers in Ahoy ook al over de wind. “Het viel vandaag meerdere spelers op. Ik sprak er net over met Rob Cross. Het lijkt wel alsof je de tuin inloopt, middenin de winter en dan een paar pijltjes gaat staan gooien. Wind is dodelijk voor onze sport. Dat wil je niet.”

Niet te beschrijven

Van Barneveld genoot enorm van de atmosfeer in de zaal. “Dit went zeker niet. Ik ben aan het begin van de avond als enige speler even in de zaal gaan kijken. Toen was ik de enige met een oranje shirtje in de zaal. Vervolgens hoor jet het gebulder als je in de ingooiruimte staat. Ik hoorde mensen mijn naam al schreeuwen. Dat doet enorm veel met je. Ik kan het niet beschrijven. Dat moet je voelen.”

Door zijn zege heeft Van Barneveld nog een kleine kans om de play-offs van de Premier League te bereiken. “Maar dan moet ik wel de allerbeste speler van de wereld verslaan”, vertelde hij. Dat blijkt mogelijk. Peter Wright zegevierde donderdagavond met 7-5 in legs over Michael van Gerwen.