Sport/Voetbal
1936979839
Voetbal

Wervelend AZ na late goals in riante uitgangspositie voor plaatsing Conference League

Dani de Wit viert de 1-0.

Dani de Wit viert de 1-0.

ALKMAAR - AZ heeft zich een uitstekende uitgangspositie verschaft voor het bereiken van de groepsfase van de Conference League. De ploeg van Pascal Jansen liet zich in Alkmaar niet uit de tent lokken door het sluwe Gil Vicente en versloeg de Europese debutant in een vermakelijk duel met 4-0.

Dani de Wit viert de 1-0.

Dani de Wit viert de 1-0.

En zo bleek de 7-0 van vorige week tegen Dundee United een week later nog door te werken bij de spelers van AZ, die net zo gretig over het veld struinden als een week eerder tegen de Schotten. De ploeg lijkt de groepsfase niet meer te kunnen mislopen.

Het was opvallend hoe verschillend de twee coaches het duel benaderden. Jansen stuurde dezelfde elf het veld in waarmee hij de laatste drie duels speelde én won. De formatie van zijn Portugese collega Ivo Vieira verschilde op zes posities ten opzichte van de voorgaande twee duels. Het gelijk was aan de zijde van Jansen en zijn frivool spelende elftal.

Tempo dicteren

AZ dicteerde van meet af aan het tempo van de wedstrijd, zoals het ook had gedaan tijdens de zevenklapper tegen Dundee United. Het had de pech dat een megakans van Myron van Brederode onterecht wegens buitenspel werd afgevlagd.

Net als tegen Dundee sloeg AZ na ruim twintig minuten via een fraaie aanvalsopzet toe. Tijjani Reijnders vond Milos Kerkez na een één-tweetje met de uit de spits weggeslopen Vangelis Pavlidis en de 18-jarige Hongaarse linksback slingerde een geweldige voorzet richting de doelmond waar Dani de Wit meedogenloos binnen knikte: 1-0.

Opstootje

Waar de openingstreffer een week eerder de thuisploeg vleugels gaf, daar bleef AZ ditmaal op haar hoede. Gil Vicente voldeed immers aan alle clichés die gelden voor een Portugese voetbalploeg. Neem het door verdediger Danilo Veiga uitgelokte opstootje vlak voor rust, waardoor de AZ’ers even hun hoofd verloren en Kerkez en Sam Beukema op de bon werden geslingerd. Het was ongetwijfeld een voorproefje van wat de discipelen van Jansen komende donderdag in het noorden van Portugal te wachten staat. Portugezen geven immers nooit op.

De 11.211 toeschouwers zagen een tweede helft waarin voor iedere centimeter werd gestreden. AZ joeg vol op de o zo belangrijke tweede treffer en kreeg die precies na een uur bijna: Reijnders zag zijn schot na een zelf opgezette aanval knap gekeerd door Andrew. Tien minuten later voorkwam de Gil-goalie dat schaduwspits De Wit de 2-0 kon binnen frommelen.

Prima obrigado!

De 2-0 kwam er uiteindelijk toch en dat was dik verdiend. Hakon Evjen kwam door over rechts en zag zijn voorzet via Lucas Cunha op de paal ketsen. De bal belandde als een cadeautje voor de voeten van Mayckel Lahdo. De Zweedse aanvaller zei ‘prima obrigado’ en verdubbelde de marge.

Waar de meeste ploegen zo’n voorsprong zullen verdedigen, daar gaf AZ met de verse invallers Mees de Wit, Yuki Sugawara en Yusuf Barasi nog één keer vol gas. Het resulteerde in de slotfase in nog twee goals: de 3-0 van spits Pavlidis en de 4-0 van invaller Mees de Wit, na een knappe assist van Sugawara. De Japanner maakte zijn eerste minuten na zijn zomerse knie-operatie. Dat was één van de vele meevallers op een wonderschone voetbalavond van AZ.