Sport/Voetbal
193698244
Voetbal

Geen Oranjeparade in Lyon

De Oranjeparade, op de foto in Reims.

De Oranjeparade, op de foto in Reims.

LYON - De lokale autoriteiten in Lyon hebben geen toestemming gegeven voor een Oranjeparade door de Franse stad, voorafgaand aan de halve finale van het WK tussen de Nederlandse voetbalsters en Zweden.

De Oranjeparade, op de foto in Reims.

De Oranjeparade, op de foto in Reims.

Volgens de Fransen is het niet mogelijk om in een stoet door Lyon naar het stadion te trekken vanwege de veiligheid en vooral vanwege de afstand naar het Parc OL. De thuishaven van Olympique Lyon ligt buiten de stad, op ruim 12 kilometer lopen van de fanzone op het Place Antonin Poncet.

Bij de voorgaande wedstrijden van de 'Leeuwinnen' op het WK werd wel steeds een Oranjeparade gehouden, die steeds probleemloos verliep en veel bekijks trok in de Franse steden. Beelden van de lange stoet van Oranjefans gingen heel de wereld over. Bij de groepswedstrijd in Valenciennes tegen Kameroen waren naar schatting tussen de 15.000 en 20.000 Nederlanders in de stad.

Via de KNVB en de wereldvoetbalbond FIFA zijn vooralsnog aan Nederlandse fans zo'n 2500 kaarten verkocht voor de halve finale tegen Zweden in het Parc OL, dat plaats biedt aan 60.000 toeschouwers. De Nederlandse voetbalsters speelden één keer in een nog groter stadion. Drie jaar geleden oefenden ze in de Georgia Dome van Atlanta, met een capaciteit van 80.000 toeschouwers, tegen de Verenigde Staten.

Het duel met Zweden begint woensdagavond om 21.00 uur.