Sport/Voetbal
193828688
Voetbal

Gaatje met koploper Atletico nog maar een punt

FC Barcelona boekt cruciale zege in Spanje

Ousmane Dembele heeft de winnende treffer gepoduceerd.

Ousmane Dembele heeft de winnende treffer gepoduceerd.

FC Barcelona heeft in Spanje een wellicht cruciale zege geboekt. Tegen het stugge Real Valladolid leek het lange tijd op een bloedeloos gelijkspel af te stevenen, maar in de 90e minuut was Ousmane Dembele de reddende engel: 1-0.

Ousmane Dembele heeft de winnende treffer gepoduceerd.

Ousmane Dembele heeft de winnende treffer gepoduceerd.

Door de overwinning nadert het elftal van trainer Ronald Koeman de eerder dit seizoen zo ongenaakbare koploper Atletico Madrid tot een punt en heeft het twee punten meer dan Real Madrid, volgende week zaterdag de opponent in La Liga. Er worden nog zeven speelrondes afgewerkt in de Spaanse competitie.

Een kwartier voor tijd moest Valladolid verder met tien man. Ousmane Dembele begon aan een sprint met bal, maar werd door verdediger Oscar Plano bruut neergelegd: terecht rood. Dembele was vlak voor tijd de matchwinner. Hij poeierde in de korte hoek raak. Na een voorzet van Frenkie de Jong en doorkoppen van Ronald Araújo schoot Dembélé de bal in de korte hoek langs keeper Jordi Masip.

Koeman nam in de aanloop naar de ’Clásico’ van zaterdag tegen Real Madrid een risico met Lionel Messi en Frenkie de Jong. Beide spelers hadden dit seizoen vier gele kaarten gekregen in de Spaanse voetbalcompetitie en staan dus ’op scherp’. Toch gaf Koeman zowel Messi als De Jong een basisplaats. Beide spelers besloten het treffen zonder kaart.

Frenkie de Jong in actie.

Frenkie de Jong in actie.

De Argentijnse aanvaller en de Nederlandse middenvelder wisten dat ze bij een gele kaart voor één wedstrijd geschorst worden. Barcelona is met Atletico en Real Madrid verwikkeld in een strijd om het kampioenschap.

Messi werd voor de aftrap gehuldigd, omdat hij onlangs Xavi afloste als recordhouder met de meeste wedstrijden voor FC Barcelona. De 33-jarige Argentijn kreeg in het bijzijn van zijn vrouw en hun drie zoons een ingelijst en gesigneerd shirt van de Catalaanse club uit 2004, het jaar dat hij onder trainer Frank Rijkaard debuteerde in de hoofdmacht. Messi speelde tegen Valladolid zijn 769e duel voor Barcelona. Xavi kwam tot 767 wedstrijden.

Luister ook naar de voetbalpodcast ’Kick-off’ met chef voetbal Valentijn Driessen & Ajax-volger Mike Verweij: