Sport/Voetbal
1939179332
Voetbal

Nu wacht FC Midtjylland

PSV tegen Galatasaray simpel verder in voorrondes Champions League

Felicitaties voor Noni Madueke na zijn openingstreffer.

Felicitaties voor Noni Madueke na zijn openingstreffer.

PSV deed in een week die gedomineerd werd door uitgaande transfers ook op het veld goede zaken. De Eindhovense club bereikte moeiteloos de derde voorronde van de Champions League. In Istanboel breidde de ploeg van trainer Roger Schmidt tegen Galatasaray de marge van het thuisduel (5-1 winst) nog verder uit om moeiteloos naar het einde te freewheelen: 1-2 winst.

Felicitaties voor Noni Madueke na zijn openingstreffer.

Felicitaties voor Noni Madueke na zijn openingstreffer.

Met de transferperikelen rond Donyell Malen en Pablo Rosario en de plotse ziekte van Mo Ihattaren was er zo op het oog van een rustige voorbereiding geen sprake. De laatste is alweer zo fit dat hij naar Zuid-Frankrijk af kon reizen om zich met zaakwaarnemer Mino Raiola over zijn situatie te beraden. En dan spelen er nog de mogelijke transfers van Denzel Dumfries en Armindo Bruma. Op de Portugees zou Besiktas een nieuw bod willen doen.

Die acties voltrokken zich echter in de schil rondom het elftal waarmee trainer Roger Schmidt een maand geleden aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen begon. Spelers die eventueel zouden kunnen vertrekken hadden maar een bescheiden rol bij het nieuwe PSV, waar de Duitse trainer zorgvuldig aan sleutelt. Alleen Rosario deed voor zijn overgang naar OGC Nice een paar minuten mee in het thuisduel met Galatasaray.

Madueke blij met zijn doelpunt.

Madueke blij met zijn doelpunt.

De trainer slaagt er in Eindhoven steeds meer in om de selectie naar zijn hand te zetten. Met André Ramalho, Ibrahim Sangaré, Eran Zahavi, Mario Götze, Philipp Mwene en Philipp Max stonden er in Istanbul zes spelers aan de aftrap die op nadrukkelijk advies van de Duitser gehaald zijn. Doelman Yvon Mvogo, die ook weer bij de selectie aangesloten is, komt uit zijn koker en zat op de bank. Schmidt schoof met Bergim Berisha, een 23-jarige spits van Red Bull Salzburg, opnieuw een speler naar voren die heel bekend is met zijn specifieke aanpak.

De Duitser heeft zoveel invloed op het aankoopbeleid dat je haast over de Philips Schmidt Verein kunt spreken. PSV begeeft zich daarmee op glad ijs. Zolang het kwalificatie voor de groepsfase van de Champions League en tastbare prijzen oplevert, is het allemaal geen probleem. Blijft succes uit dan komt het grote aantal spelers met een Schmidt-signatuur als een boemerang terug op de trainer. Dan weegt het wel zwaar bij de fans als publiekslieveling Ihattaren door gebrek aan perspectief bij de club zou vertrekken.

Financieel gezien is PSV op het veld voorlopig nog steeds bezig met het kruimelwerk. De tweede en derde kwalificatieronde leveren, buiten de recettes, respectievelijk een premie van 350.000 en 550.000 euro. Wie de play-offs haalt, verzekert zich van 750.000 euro. De teller gaat pas echt lopen in de groepsfase van de Champions League. Dan kan PSV de inkomsten uit de transfers van Malen en Rosario, geraamd op 36 miljoen euro, verdubbelen. Behoudens het vele malen hogere startgeld levert in het kampioenbal elke zege 2,8 miljoen euro op. Voor zo’n bedrag moet je in de Europa League vier duels winnen.

De treffer van de weer uitstekende Noni Madueke, die een nieuwe fout van doelman Fernando Muslera afstrafte, was deze keer nog geen 2,8 miljoen euro waard. Maar die verschafte PSV wel de basis om zich overtuigend naar de volgende ronde te werken. Marco van Ginkel rondde tot frustratie van de Turkse fans, die een beker op het hoofd van Philipp Max deponeerden, later nog een vloeiende aanval af.

In de slotfase kregen de Eindhovenaren toch nog een doelpunt om hun oren via Mbaye Diagne: 2-1.

Philipp Max (links) strijdt om de bal met Jesse Sekidika van Galatasaray.

Philipp Max (links) strijdt om de bal met Jesse Sekidika van Galatasaray.

Midtjylland

PSV speelt nu dinsdagavond eerst thuis tegen FC Midtjylland. De Deense club, die bekend staat om het scouten van spelers met statistieken als belangrijk hulpmiddel, schakelde Celtic uit na verlenging: 2-1.

De Schotten kwamen nog wel op voorsprong door Callum McGregor. Maar nog voor de rust maakte Awer Mabil gelijk. Raphael Nwzadike zorgde in de verlenging voor de beslissende treffer.

Midtjylland, dat wordt getraind door Bo Henriksen, staat momenteel op de vijfde plaats in de Deense competitie.